Spausdinti

Ieškojau ir galvojau, kaip čia atkartojus šakotį namuose. Aišku, kad tokio volo ir pečiaus namuose nėra ir nebus, bet šakočio tai norisi. Kažin ką darydavo anksčiau, kai nebūdavo kantrybės šventės ir šakočio sulaukti, pagalvojau, ir atsiverčiau puikią lietuviškų receptų knygą. Ir ten buvo jis. Puikus, nuostabus, orkaitę pripažįstantis ir į šakotį savo tešla panašus pyragas. Aš tokį iškepiau Lekėčių bendruomenės moterims, kai laidą „Keliauk ir ragauk. Lietuva” apie Suvalkiją filmavome. Paragaukite ir jūs.

 

Šakočio pyragas

1
komentarai
39
Reklama
41010
Porcijos
10 asm.
Kepimo, virimo laikas
1 val.

Reikės:

200 g sviesto
200 g miltų
200 g cukraus
10 kiaušinių
80 ml grietinėlės 36%
citrinos žievelės
miltinio cukraus papuošimui
Kaip gaminti?
Reklama
38285
Reklama
41010

Gaminimas

1

Sviestas šiam pyragui būtinai turi būti minkštas, todėl išimkite jį iš anksto ir leiskite kambario temperatūroje atsipalaiduoti. Jau suminkštėjusį sviestą dedame į didelį gilų keramikinį dubenį ir ištriname mediniu šaukštu.

2

Tada įberiame vieną šaukštą cukraus ir vieną šaukštą miltų, įmušame kiaušinio trynį, o baltymą supilame į atskirą dubenį (juos vėliau išplaksime). Viską sumaišome tu pačiu mediniu šaukštu. Maišome tol, kol sudedame visus ingredientus.

3

Įtarkuojame citrinos žievelę, supilame grietinėlę ir išmaišome. Tešla bus tvirta.

Reklama
41011
4

Baltymus atskirai išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą, kad tolygiai pasiskirstytų.

5

Suverčiame į pasiruoštą ir sviestu išteptą kepimo formą (apvalią ar su žiedu) ir kepame 180-190 orkaitėje apie gerą valandą. Pyrago viršus bus gražiai apskrudęs, įrudęs, galime dar palikti orkaitėje, kai iškepė, kad ne taip greit sukristų (nes kepimo metu tikrai labai iškils nuo baltymų, bet ištraukus iš orkaitės natūraliai kiek susmegs).

6

Vėliau atvėsiname, apibarstome miltiniu cukrumi ir pjauname, ragaujame ir dalinamės. Toks tvirtas, kiaušininis pyragas, sakyčiau labiau proginis, velykinis, nei kasdieninis.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Labas,
    O jei viska mikseriu plakciau ar labai blogai butu,labai ilgai tuo saukstu reikia,bet gal cia ir yra visas reikalas?

  2. Sveiki,
    Norėjau pasiteirauti ar reikia tik vieną kiaušinio trynį sumaišyti su visu sviestu? Ir ar tik veliau dėti likusius kiaušinius? Nes rašėte, kad reikia su sviestus sumaišyti vieną šaukštą miltų, cukraus ir kiaušinio TRINĮ, o paskui likusius ingridientus..

  3. Labas, brangi Beata, aš senei seku Jūsų veikla, esu Jūsų gerbėjas ir dievinu Jus ir ką bedarytumėte! Turiu sena šakočio receptą ir kepu sausainukus, keksiukus ir šauniai gaunasi, tas pats šakotis, tik kitokioj formoj. Su šiuo receptu kepa po visa pasauli net Japonijoje. Aš dar nekepiau pagal Jūsų receptą, bet būtinai išbandysiu. Sulyginau receptus, skiriasi išeigos, kiaušiniu tai labai ir vietoj grietinėlės pas mane riebi grietinė.Yra didelis noras turėti aparatą vienam šakočiui (taip sakant buitinį, namuose kepti ar net pas ką nusivežti) kepti, bet niekur tokio negausi, tai teks darytis pačiam. Žinau aparato visas technines charakteristikas ir jo konstrukcija. Esu kartą kepęs su dideliu. Esu išbandęs ne viena Jūsų receptą. Šiais metais dariau oboliene su cukinija, kur labai, labai patiko, didelis AČIU! Linkiu sėkmės visuose Jūsų darbuose ir projektuose. Geros sveikatėlės belaukiant šeimynos padidėjimo. Beata, Jūs pavizdys visoms moterims!

  4. Nuostabus pyragas! Nesitikėjau, kad skonis bus toks panašus į šakotį. Tik kad konsistensija kaip pyrago,tokia puri, tirpsta burnoje 🙂 sąžiningai dariau viską pagal receptą ir likau labai maloniai nustebinta rezultatu 🙂

  5. Sveika, Beata. Iš aprašymi ir atsiliepimų atrodo tikrai gardus pyragas. Bėda ta, kad man jis neiškepė. Kepiau elektrinėje orkaitėje 185 laipsnių temperatūroje valandą laiko. Ar to priežastis galėjo būti ta, jog aš vietoj paprasto cukraus naudojau rudajį? Pyrago paviršius apskrudo, kai preikiant. Viduj neiškepęs. Kepiau be vėjo 🙂

  6. viska dariau kaip recepte nurodyta,gavosi apkrudes,bet….neiskiles,neiskepes ,sunkus kaip plyta

  7. Nuostabus receptas, puikiai viskas gavosi. O kas pasakoja,kad neiskepe arba kaip plyta, tai gal isvis nieko nekepkit, jei net pagal toki recepta puikiai aprasyta nesugebat 🙂

  8. Pas mane neprakepė analogiškai ankstesniems komentarams 🙁 Jau uždengiau popieriumi, sumažinau temperatūrą ir kepu antrą val. Visą tešlą labai kruopščiai dariau pagal receiptą – kantriai ir atsargiai. Paragavau tokią, kokia buvo po valandos – daugelio kiaušinių skonis neprimenantis šakočio 🙁 Kažin, kas čia galėjo būti negerai.

  9. Man irgi gavosi slapias…neiskiles…Viska net svarstyklem sveriau…Tik tiek, kad ruda cukru naudojau vietoj paprasto.
    Kepiau 1.05val bandau dar ilgiau kept…

  10. Sveiki nz laiko sugaisau daug,gaila tiek kiausiniu… viska atlikau kaip rasoma ir gavosi omg koks siaubas,kiausiniene slyksciu kiausiniu kvapo…

  11. Bandžiau, viskas gavosi tik skonis pyrago nenudžiugino, kiausiniene. Maniau bus daugiau kazkas panašaus į šakočio skonį.

  12. pasinaudojau receptu, tik aš naudojau 8 kiaušinius ir 1 arb.š kepimo miltelių. Iškepė puikiai tik man gal mažiau cukraus reikėtų, skanus, bet į šakotį nelabai panašu.Esu kepusi pyragą kur naudojau vien trynius vat ten tai tikrai kaip šakotis gavosi.Bet receptas visai neblogas, ačiū Beata

Rašyti komentarą