Migdolinis braškių tortas
Lakštams:
Tortui:
Gaminimas
Migdolus sumalti, kol pasidarys tokia drėgnoka, rupi masė.
Į baltymus sudėti pusę cukraus, išplakti iki standžių blizgančių putų. Tada į kiaušinių masę sudėti maltus migdolus ir dar likusį cukrų, keletą minučių dar paplakti, kad susimaišytų viskas. Tada po truputį, lengvai su šaukštu ar mentele įmaišyti išlydytą sviestą.
Miltus įsijoti į dubenį su riešutine mase ir atsargiai įmaišyti, kol miltų nesimatys, bet tik viską daryti atsargiai ir per daug su šaukštu nemakaluoti po dubenį. Turėtų išeiti tokia tiršta nuo šaukšto ne lašanti, o drimbanti masė.
Skardas ištiesti su kepimo popieriumi. Suformuoti du pageidaujamo dydžio (jei išeis, galima ir tris) blynus. Tiesiog šaukštu išdrėbti masę ant skardos ir suformuoti blyną, maždaug vieno cm storio… nėra taip sudėtinga, kaip atrodo…
Kepti 120 C orkaitėje apie 1 val. Blynai turėtų būti apdžiūvę ir truputį pageltonavę, dar minkštoki šiek tiek, bet jau iškepę…
Būtina juos atsargiai nuimti, kol jie dar šilti nuo popieriaus, nes jei paliksit, tai paskui gali būt sunku juos nuplėšt. Jie bus dar truputi minkštoki, bet patieskite ant kokios lėkštės atsargiai, nesulaužę, kad atauštų ir vėsdami jie sutvirtės.
Atvėsusius blynus sutepti grietinėle ir braškėmis. Pusę litro grietinėlės (arba pusę grietinėlės ir pusę liesos grietinės) išplakti su vienu šaukštu cukraus pudros. Ant blyno tepti grietinėlę, dėti pjaustytas braškes, uždėti dar vieną blyną, dar grietinėlės, dar braškių.
Svarbiausia ir atsakingiausia dalis yra migdolinis morenginis pagrindas, o paskui visa kita – tai juokų ir vaikų darbas. Knygoje sako naudoti blanširuotus, t.y. be odelių migdolus, bet kadangi tokių neturėjau, tai puikiai tiko „neapdoroti” migdolai. Kitas dalykas yra, kad čia neapsieisi be virtuvės kombaino, nes migdolus reikia sumalti iki rupių miltų. Jei tokio agregato nėra, tada tiks kavos malimo mašinėlė.
Išsikepti torto papločius geriausia iš vakaro, nes sutepti tortą reikėtų prieš pat vartojimą. Nors puikiai išsilaiko ir iki kitos dienos, jei liks kokių likučių.