Kai kokiam žmogui sukanka 99-eri, tai jubiliejus būna nemenkas, jau tarsi ir įžanginis į tą įspūdingąjį, šimtąjį. O štai valstybė kiek šimtmečių ar dešimtmečių bešvęstų, nė kiek nesensta, tik vis auga, gražėja ir klesti. Nuostabi ta mūsų Lietuva, kaip smagu sveikinti savo šalį ir visus jos gyventojus su 99-tosiomis Lietuvos Valstybės atkūrimo metinėmis. Mūsų šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė kasmet kviečia Valstybės gimtadienį švęsti linksmai ir išradingai, o man, kaip ir kasmet norisi priminti, kad po visų eitynių ir renginių, galime Lietuvą pasveikinti ir namuose. Gal truputį stalą papuošti, gal senų nuotraukų albumą su prosenelių fotografijomis pavartyti, gal kartu su vaikais prisiminti, kas gi atkūrė mūsų valstybę ir kodėl reikėjo tai daryti.
Kaip bešvęstumėte, būtinai surinkite kartu visą šeimą – bendras laikas prie stalo yra geriausia dovana. Nes tvirtos šeimos, patriotiškai nusiteikę draugai ir visi Lietuvą mylintys žmonės ir yra tai, ką vadiname savo Tėvyne. Na, o jei nėra dar minčių, ką ant stalo tokią dieną dėti, štai keli receptai (yra ir sudėtingesnių, ir paprastesnių), kuriuos verta prisiminti.
Pradėkime nuo tautinių salotų su varškės sūriu ir adaptuojame daržoves pagal save, arba pasigaminkite modernią klasikinės keptos duonos mišrainės versiją, su raudonomis pupelėmis bei agurku.
Dar siūlau sočius, jaukius patiekalus, kurie pamaitins visą šeima: rimtą kiaulienos apkepą su bulvėmis, arba be vargo pagaminamus kiaulienos pjausnius su obuoliais ir salierais, o jei norisi ir laiko yra, galima pasigaminti kiaulienos vyniotinį su obuolių sūriu ir karamelizuotais svogūnais.
Ir vainikavimas lai būna saldus šios šventinės dienos – tautiniu juodos duonos tortu, kuris yra tikras stalo karalius ir pasididžiavimas. Jei šeimyna didelė, kepkite didesnį, tik produktų kiekį nepamirškite padvigubinti. O jei norisi greito deserto, siūlau keptus obuolius su varške ir duonos drožlėmis.
Su mūsų šalies gimtadieniu!