Tai tikrai nenoriu pasivogti to dėmesio ir jokiu būdu nenoriu sumenkinti „Michelin” gido atėjimo į Lietuvą. Žinau, koks ilgas ir atkaklus buvo šis kelias. Ir kaip VISI LAUKIA ir aš tikrai – LABAI LAUKIU. Žodžiu, dalykas rimtas, nes tai, be abejonės, paskatins ir mūsų pačių judėjimą link gerų restoranų. Tikrai visi žinote, kad „Michelin” gidas prasidėjo nuo ko? Ogi padangų gamintojai norėjo paskatinti žmones NAUDOTI padangas – važinėtis keliais ir vieškeliais, po kaimus ir po visur, ir sugalvojo rekomenduoti aplankymo – pavalgymo vertas vietas.  Ar yra kur nors geresnė motyvacija, nei geras maistas???? Ir vaikus, ir šunis geriausiai ištreniruoja maistas ir tikrai verta išsukti iš kelio dėl gero kąsnelio, ar tiesiog nulėkti į turgelį… Ha ha ha. 

Ir šiaip, „Michelin” ir visos tos žvaigždutės, ar net jūsų draugės rekomendacija, kad štai ten ji valgė skanią sriubą, o ten – labai geros bandelės, yra SVARBU. Tai dabar jūsų sena gera skanesnio ir geresnio gyvenimo draugė BEATA pasidalins savo IŠSUK IŠ KELIO DĖL KĄSNELIO apdovanojimais. Mano apdovanojimai yra visiškai subjektyvūs ir dar aš noriu apie augintojus pakalbėti – mažus ūkininkus ir entuziastus, ar tai būtų iš youtube ožkas melžti išmokęs jaunasis sūrininkas, ar visiškai nutrūktgalvė smidrų pionierė. 

Taigi, skanieji kąsneliai, dėl kurių verta pasistengti ir jų paieškoti, ir čia nebus – nei kam daugiau tų žvaigždžių, nei kam mažiau tiesiog… Na ir ribos visada gerai,  gražus yra skaičius 5.

1. Saldaus pieno varškės sūris „Tobulas švelnumas” braškė ir šviežias medus. Čia jau daugiau, sakyčiau, ir nereikia nieko pasakoti. Vasaros TOBULYBĖ. Mes tokį kąsnį su merginomis sodyboje prieš porą savaičių buvome susiraitę, o studijos vadovė Rūta dar radusi pasakiškai skanių blanširuotų graikinių riešutų. Tas sūris yra legendinis, rasite „Sūrio tiltuose”. Aš esu tą sūrį pirkusi ir kažkurioj ūkininkų parduotuvėje, o dar kitą kartą nuostabus žmogus ir „Marijos trobelės” įkūrėjas Mindaugas Balčiūnas buvo atvežęs ūkininko rinkinuką į Jonines prieš metus ir tas sūris irgi ten buvo. Tikrai galima paieškot, jei nerasite, tai tiesiog IMKIT tą derinį: varškės sūris su šviežiu medumi ir braške, ir riešutėliu. Nepasigailėsite.

2. Lietuviškos braškės. Ekologiškos Genutės braškės ir smidrai.  Šią savaitę gavau lauknešėlį iš ekologiškos parduotuvės „RŪPŪS MILTAI”, ten susibūrę ekologiškai ūkininkaujantys Lietuvos ūkininkai. Kadangi Genutę pažįstu iš senų laikų, tai žinau, kokia ji visa ko entuziastė. Tai bendrai – BRAŠKĖS. Lietuviškos. TIESIOG. Šią savaitę pirkau po 7 eurus už kilogramą. Brangu tai brangu, bet trumpas tas braškinis sezonas. Ir auginti jas tikrai yra reikalų. Genutę (Genovaitė Sakalauskienė) ir jos Genutės uogainė rasite feisbuke, ji pasakys, kur gauti ir eko braškių ir uogienų, ir kitų produktų. Ir beje, nepraleiskite – šią savaitę publikuoju naują ir niekada neatsibostantį esminį smidrų tarto receptą, nebeatidėkite, nes sezonas link pabaigos…Tai griebkime, kol dar galime. O dar galite suvesti „surinklietuva” Instagrame, ten yra lietuviškų braškių ūkių žemėlapis.

3. Ridikėliai, morkytės, burokėliai – DARŽOVĖS Bačkonių ūkis. Žodžiu, ekologiškos daržovės. Kur rasti? Visų pirma, tai sekmadienio Naujamiesčio turgelyje.  Aš tik vieną kartą buvau, man taip patiko. Esu buvusi ir pas Rasą bei Andrių sodyboje, rudenį jie tapo  „Gero ūkininko čempionato” ambasadoriais. Juos dar sutiksite ir Akropolio turgelyje ir rasite instagrame.

4. Jogų ūkio pavasario žiedų medus. Pirmą vasaros dieną buvau „Dzūkijos keliautojo” lauknešėlio pristatymo projekte Varėnoje. Ten ir gavau to medaus, jis yra tame „Dzūkijos keliautojo” lauknešėlyje su kitomis gėrybėmis. Užsisakyti tokį šią vasarą gali kiekvienas. Šio lauknešėlio iniciatorius ir organizatorius yra sūrininkas entuziastas, gamtos mylėtojas Valdas, įkūręs ūkį „Paskui saulę ir ožkas”. Susirasite lauknešėlį feisbuke. Esmė tokia – važiuodami į Dzūkiją, užsisakote iš anksto ir gaunate paruoštų vietinių gėrybių. Tikrai tas maistas yra visai kitoks, jis kažkoks truputį stebuklingas – ir sūris, ir duona, ir medus. Užsisakyti lauknešėlį galima čia.

5. Cukinijų žiedai. Jau laukiu cukinijų žiedų! Žinau, dar truputį reikės palaukti, bet Eglė iš „Sofos ūkininkų” yra pati fantastiškiausia pupelių, tomatilų ir cukinijų žiedų augintoja. Ją rasite instagrame. Aš, kai jau pradeda važiuot jos lauknešelis ir ypač cukinijų žiedai iš karto giriuos ir rėkauju apie tai viešai.

Tai tikrai čia tik lašas jūroje, yra tiek fantastiškų žmonių ir augintojų. Aš kadangi užaugau Kėdainiuose savo akimis matydama, kaip auginamos daržovės ir padėdama ir agurkus skinti, ir pomidorus, ir ridikėlius, tai visą gyvenimą būsiu didžiausia augintojų fanė, nes tai yra DIDŽIULIS darbas. Ir maistas yra energija, ne tik kalorijos,tikrai tai yra kai kas daugiau, ir su kokia nuotaika buvo sėta, auginta ir skinta – JAUČIASI… Tai dėkingumo ir dėmesio mūsų vietiniams augintojams. O vakare tai jau kaip džiaugsiuos, tai NE TAS ŽODIS – už visus LIETUVOJE išdalintus „Michelin” ir rekomendacijas… Skani esam Lietuva! O jei jūs turite kokių užsieniečių draugų ar giminių, tai aš tikrai rekomenduoju savo fantastišką, va, šviežiai perleistą „TASTE Lithuania” knygą. Geresnės, gražesnės ir išsamesnės knygos apie Lietuvos maistą nerasite. Ir dabar, beje, nemokamo pristatymo kodas: GERAVASARAMAN veikia visoje Lietuvoje visoms mano knygoms. 

Rašyti komentarą