Kas sieja apelsinus ir ryžių spurgas? Sicilija! Ir dar pavadinimas: italai apelsinus vadina arancia, arancini – mažybinė šio žodžio forma, nes šios apvalios auksinės spalvos spurgos primena sicilietiškus apelsinus. Arancini – ryžių spurgos, itin mėgstamos Italijos pietuose. Jos čia puikuojasi kiekvienoje kavinėje ir yra skanaujamos kaip užkandis. Traškios išorėje, minkštos viduje ir gali būti ruošiamos su pačiais įvairiausiais įdarais – mėsos troškiniu, vytintu kumpiu, žaliaisiais žirneliais, keptais pievagrybiais bei daržovėmis ar sūriu. Tai puikus vakarėlių užkandis ar receptas, tinkamas išbandyti savaitgalį, kai norisi kuo nors ypatingu pavaišinti šeimą ar draugus.
Arancini – gruzdintos pagundos iš Sicilijos
Rizotui:
Įdarams:
Gaminimas
Geriausiai šiam patiekalui tinka rizoto ryžiai arborio – dėl tekstūros ir gebėjimo sugerti prieskonius. Tačiau galite naudoti ir ryžius, skirtus sušiams. Pasiruošiame ryžius: užkaičiame vandenį su sultiniu, užverdame ir supilame ryžius, įberiame druskos ir žiupsnį šafrano. Išmaišome ir užverdame. Sumažiname ugnį ir lėtai verdame, kol ryžiai sugers visą sultinį – tai užtruks apie pusvalandį. Tada į išvirtus ryžius įmaišome tarkuotą kietąjį sūrį ir paragaujame, ar netrūksta sūrumo. Paliekame atvėsti – ryžiai turi būti visai šalti (atvėsinkite ant skardos, paskleidę ryžius plonu sluoksniu), o geriausia juos palikti šaldytuve pernakt.
Pasiruošiame įdarus: mažais griežinėliais supjaustome vytintą kumpį ar sūrį, pasidedame pesto padažą.
Mocarelą supjaustome mažais kubeliais ir įmaišome į ryžius. Padrėkiname delnus vandeniu ir paėmę šaukštą ryžių suformuojame rutuliuką. Rutuliuke pirštu padarome skylutę ir įdedame vytinto kumpio gabalėlį, sūrio kubelį ar pusę šaukštelio pesto. Uždedame dar ryžių, kad gerai uždengtume įdarą. Taip formuojame ryžių spurgas, kol sunaudojame visus ryžius. Išeis apie 10–12 gana didelių spurgų.
Nedideliame dubenyje kiaušinius išplakame su miltais, įpilame 200 ml vandens, įberiame druskos. Turi išeiti tiršta tešla. Džiūvėsėlius suberiame į didelę gilesnę lėkštę.
Didelį kiekį aliejaus supilame į nedidelį puodą ir įkaitiname.
Kol aliejus kaista, ryžių rutuliukus įmerkiame į tešlą, pavoliojame naudodamiesi dviem šaukštais (kad neišsiteptume rankų), nuvarviname ir dedame į lėkštę su džiūvėsėliais, gerai padengiame jais spurgas. Baigiame formuoti rankose, kad neliktų drėgnų vietų, padailiname formą.
Kol aliejus kaista, ryžių rutuliukus įmerkiame į tešlą, pavoliojame naudodamiesi dviem šaukštais (kad neišsiteptume rankų), nuvarviname ir dedame į lėkštę su džiūvėsėliais, gerai padengiame jais spurgas. Baigiame formuoti rankose, kad neliktų drėgnų vietų, padailiname formą.
Spurgas įleidžiame į įkaitusį aliejų ir kepame apie 8 minutes, kol jos tampa sodrios auksinės spalvos. Perkeliame ant lėkštės, išklotos popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų aliejaus perteklius.
Išvirusias ryžių spurgas galima pabarstyti smulkia druska ir skanauti tiek karštas, tiek šaltas.
Jeigu arancini valgysite vėliau, geriausia juos pavirti, kol vos paruduos. Prieš patiekdami spurgas 5–10 minučių kepkite karštoje orkaitėje. Galima patiekti su šiltu pomidorų padažu.