Spausdinti

Tikriausiai daugelis yra šio deserto ragavę svetur, jei viešėjote Turkijoje, Egipte, Graikijoje, Artimųjų, Vidurio Azijos šalyje, ar gabenę lauktuvių likusiems Lietuvoje. Tai itin skalsios vaišės svečiams, tad turėtų susilaukti didelio populiarumo Suvalkijoje 🙂 Supjaustytos nedideliais gabalėliais baklavos tikrai užteks gausiam būriui smaližių. Ir ilgam.

Receptas iš žurnalo Cooking Light, 2005 m. spalis , 132 psl.

Baklava, arba kąsnelis Artimųjų Rytų

0
komentarai
0
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
30 min.

Sirupui:

375 ml medaus (esant galimybei rinkitės skystesnį, pavyzdžiui, gėlių žiedų ar pan., tačiau ir tvirtesnis medus šildomas skystėja)
125 ml vandens
1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
3 gvazdikėlių
1 (maždaug 7.5 cm) cinamono lazdelės

Įdarui:

100 g migdolų be odelių, stambiai sukapotų (riešutų smulkinimui leidau pasidarbuoti kavamalei)
120 g nesūdytų pistacijų, stambiai sukapotų (jei nerandate nesūdytų, naudokite sūdytas, tik nebedėkite druskos)
80 g graikiškų riešutų, stambiai sukapotų
50 g cukraus
¾ šaukštelio cinamono
¼ šaukštelio malto kardamono
1/8 šaukštelio druskos

Kepimui:

rapsų aliejaus
1 šaukšto vandens
24 filo tešlos lakštų
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Visus sirupui skirtus ingredientus supilkite į puodą ir, kaitindami virš nedidelės ugnies, maišykite, kol visa masė taps tolygios konsistencijos (tai ypač aktualu, jei medus tvirtesnės „natūros“). Pasiekus reikiamą konsistenciją, padidinkite kaitrą ir nemaišydami palikite virti 10 minučių. Nukelkite nuo ugnies, bet laikykite šiltai. Išgriebkite prieskonius.

2

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

3

Dubenyje sumaišykite įdaro ingredientus (tik atidėkite porą šaukštų smulkintų pistacijų ar/ir kitų riešutų papuošimui).

Reklama
41011
4

Pagal lakštų dydį pasirinktą skardą (maždaug 32X22 cm dydžio) lengvai patepkite rapsų aliejumi. Jei identiško dydžio skardos neturite, atitinkamai paruoškite filo tešlos lakštus (apipjaukite), tačiau nesibaiminkite, jei skardos galuose jie užsiries. Į skardą vienu kartu klokite po vieną filo tešlos lakštą, likusius lakštus pridenkite, pavyzdžiui, drėgnu rankšluosčiu, nes jie labai greitai džiūsta. Įklokite vieną lakštą į paruoštą kepimo indą, viršų konditeriniu šepetėliu plonu sluoksniu padenkite rapsų aliejumi. Pakartokite šį veiksmą su dar 5 lakštais (1 sluoksnyje – 6 filo tešlos lakštai).

5

Virš pirmo tešlos sluoksnio tolygiai paskirstykite trečdalį įdaro. Vėl pakartokite procedūrą su 6 filo tešlos lakštais ir riešutų įdaru (iš viso 3 „aukštai“ riešutų įdaro, 4 sluoksniai tešlos).

6

Viršutinį tešlos lakštų sluoksnį taip pat padenkite plonu aliejaus sluoksniu. Rankomis švelniai suslėkite ką tik paruoštą desertą į skardos gilumą. Jį pašlakstykite 1 šaukštu vandens.

7

Aštriu peiliu supjaustykite desertą kepimo inde lygiais kvadratėliais arba rombais.

8

Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių arba kol viršutiniai tešlos sluoksniai švelniai paruduos.

9

Tik ištraukę iš orkaitės desertą apliekite sirupu, tolygiai jį pildami ant paviršiaus. Leiskite atvėsti. Patiekdami papuoškite smulkintais riešutais.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003

Rašyti komentarą