Baklažanai pomidorų padaže – iš tikrųjų, tai visai negražiai skamba… visai kitaip būtų: pvz. graikiški baklažanai arba baklažanai imam… bet iš tikrųjų, tai panašiai paruoštus baklažanus ir graikai, ir italai, ir turkai turi. Mano namuose kažkada atsidūrė indelis tokio baklažanų užkandžio, LABAI skanu buvo…
Nupirkau prieš dvi savaites baklažanų, tikėdamasi juos padaryti būtent taip, ar bent jau panašiai, kaip tam atneštame buvo… dabar išvažiuoju savaitei iš savo virtuvės, tai labai nesinorėjo jų dar laikyti, ar blogiausia – iš viso, kad išmest reikėtų, nes kaip žinia, mes turime dabar visi taupyti ir tausoti ne tik dėl to, kad krizė, bet ir todėl, kad taip parodome esantys susivokę žemės gyventojai, o ne kokie išpaikinti vartotojai…. aha, tai dabar apie baklažanus tuos, tikrai labai gerai išėjo, ingridientai minimalūs, tik vienintelis minusas yra tas, kad reikia pasiterlioti ir pasitaškyti aliejum į visas puses (čia kai baklažanus reikia apkepti), dar aišku, aliejaus – būtinai alyvuogių nekalto – susinaudoja nemažai, bet čia taip reikia, nes paskui tą baklažanų troškinį smagiai galima laikyti šaldytuve ir valgyti su skania duona, grižus naktį iš vakarėlio (artėja gi sezonas švenčių) arba labai puiku su pasta… arba vienus…. arba kaip užkandį naudoti…. ir t.t.
Baklažanai pomidorų padaže
Reikės:
Gaminimas
Baklažanus supjaustyti riekelėm maždaug cm pločio, riekeles padalinti lazdelėm (iš vienos riekelės trys dalys). Pabarstyti druska ir sudėti į dubenį, kad ten jie truputį pasibūtų – vandens išskirtų…. Druskos aš negailiu, bet ir nepaskandinu druskoj jų…
Pasiruošti puodą, kuriame visas troškinys bus gaminamas, geriausiai sunkus storas rimtas puodas. Puode aliejaus šlakelyje pakepinti supjaustytus svogūnus, kad taptų permatomi. Tada dėti česnaką ir vėl truputį patroškinti, sudėti prieskonius – čiobrelį, raudonėlį ir supilti pomidorus, palikti ant mažos ugnelės troškintis.
Baklažanus, kurie jau bus truputį išskyrę vandens, nusausinti virtuviniu rankšluosčiu. Apkepinti keptuvėje ant karšto aliejaus. Baklažanai kaip pasiutę tą aliejų geria…. taip kad kiekvienai keptuvei reikės naujo aliejaus, iš viso bus tikrai ne viena keptuvė, nes jie turi paruduoti ir aliejaus prisigerti, žodžiu, tapti valgomi ir skanūs. Iškeptus dėti į atskirą dubenį.
Kai visi baklažanai apkepinti, tada versti į gurguliuojantį pomidorų padažą, ir leisti dar apie pusvalandį ant mažiausios ugnies pasitroškinti. Dar nepamiršti paragauti ir pridėti druskos, jei trūksta (nes nuo baklažanų turėtų užtekti, šiaip, jei normaliai juos pasūdysit), dar įdėti šaukštelį cukraus ir šaukštą raudono vyno acto… na, bent jau aš tai dėjau…
Na ką, dabar beliko tik į stiklainius ir į turgų…:)
O iš tikrųjų, tai Tomas valgė su pasta, o aš su harisoje marinuota ir kepta višta… Apie harisą kada nors dar parašysiu, nes dabar jau atvirai pasakysiu – tingiu ir einu žiūrėt Desperatehousewifes…
p.s. pamiršau dar – ir petražolių didelę saują dėjau pabaigai….