Šitas amerikietiškos kilmės kepinys dar vadinmas „Monkey bread” – Beždžionėlių duona, tikrai ne paplonins, bet tokio nuodėmingo ir skanaus saldumyno dar reikia paieškot.
Beždžionėlių duona
Reikės:
Gaminimas
Gaminame mielinę tešlą: pieną, vandenį ir šaukštą cukrų pašildome iki kūno temperatūros. Sudedame mieles ir palaukiame, kol šios suaktyvės ir suputos, – apie 5 minutes.
Į dubenį beriame miltus, druską, likusį cukrų, supilame mieles ir imamės maišyti. Jei šį darbą už mus atliks elektrinis maišytuvas, tai užtruks apie 8 minutes, o rankomis reikės padirbėti ir minkyti ilgiau – apie 15 minučių. Tešla maišymo pabaigoje turi būti drėgna, jos paviršius – elastingas ir blizgus. Tešlą dedame į riebalais pateptą dubenį, pridengiame plėvele ar rankšluosčiu ir apie 1,5–2 valandoms į šilčiausią namų kampą statome pakilti.
Pakilusią tešlą išverčiame ant darbastalio, išspaudžiame iš jos orą ir rankomis suformuojame stačiakampio formos 1–2 cm storio lakštą. Picų ar paprastu peiliu supjaustome tešlą į maždaug 50–60 panašaus dydžio kvadratėlių. Imame į rankas po vieną atpjautą tešlos gabalėlį, formuojame rutuliuką, kiekvieną jų pamirkome lydytame svieste ir apvoliojame cukraus ir cinamono mišinyje.
Šiame etape tešla turėtų užimti apie pusę naudojamos kepimo formos gylio, apie valandą paliekame šiltai, kad pakiltų. Jei kepti ruošiamės kitą dieną, antrą kartą tešlos kildinti nebūtina – galima iškart uždengti kepinį plėvele ir statyti į šaldytuvą nakčiai. Kitą dieną tešlą iš šaldytuvo ištraukiame likus bent valandai iki kepimo, kad spėtų atšilti.
Kepame apie 35–40 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, stebime, kad kepinys per greitai neruduotų.
Ištraukę iš orkaitės iškepusią beždžionėlių duoną paliekame 5 minutes atvėsti, o tada išverčiame ant serviravimo lėkštės. Ilgai delsti šiuo atveju nereikėtų, nes vėsdama karamelė stingsta ir gali prilipti taip, kad desertu teks mėgautis tiesiai iš kepimo formos.