Tradicinis lietuviškas kūčių ir Kalėdų patiekalas, kuris buvo aprašytas nuostabioje Juozo Kudirkos knygoje „Lietuviškos kūčios ir Kalėdos”. Aš nuo savęs šiam receptui dar pridėjau truputį šiuolaikiško moliūgo salsvumo, na ir, žinokit, patiekalas pavyko pasakiškai!
Bulvių ir žirnių spurgos
Reikės:
Gaminimas
Orkaitėje iškepame kubeliais supjaustytą moliūgą su šlakeliu aliejaus, druska ir smulkintu svogūnu, kol daržovės pilnai suminkštės.
Virtas bulves sutriname arba sumalame – geriausia tai daryto, kol jos šiek tiek šiltos. Į bulves per sietelį įtriname virtus žirnius. Nebūtina jų sutrinti iki tyrelės, svarbu kad tik šiek tiek susmulkėtų. Keptus moliūgus su svogūnu taip pat beriame prie daržovių ir patriname šakute, kad gražiai įsimaišytų. Viską smaišome, suminkome iki vientisos košės.
Į dubenį su daržovėmis mušame kiaušinius, beriame gerą žiupsnį kmynų ir išmaišome. Beriame 3-4 kupinus šaukštus miltų (kiekį reguliuojame pagal tai, kokio dydžio buvo kiaušiniai – gali prireikti ir trupučiu daugiau). Miltus švelniai įmaišome.
Prikaistuvyje įkaitiname aliejų. Į jį dedame virti nedideles rankomis arba šaukštais suformuotas spurgytes. Verdame, kol taps auksinės ir traškios iš visų pusių. Išėmę iš aliejaus nusausiname ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštelės.
Labai skanios! Tik misinys gaunasi itin skystas, tai sunku susukti i rutuliuka ir labai limpa prie ranku. Todel galiausiai tiesiog dejom saukstais ir isejo labai idomiu formu.