Pagal originalų receptą ši mišrainė maišoma su majonezu, bet jei jūsų namuose paisoma Kūčių stalo be gyvulinio maisto taisyklės, majonezo galite pasigaminti iš… anakardžių riešutų. Arba maišyti produktus su aliejumi, pagardintu krapų lapeliais.
Bulvių, obuolių ir grybų mišrainė
Reikės:
Gaminimas
Bulves kruopščiai nuplauname, virsime jas su odele. Sudedame į puodą ir užpilame vandeniu. Puodą užkaičiame. Verdame, kol šakutė lengvai įsmigs iki bulvės centro.
Bulvėms verdant, kuo mažesniais gabaliukais supjaustome svogūną, sudedame jį į gilesnę lėkštę ir užpilame vandens ir obuolių acto mišiniu. Paliekame bent pusvalandžiui, geriausia – kelioms valandoms.
Konservuotus grybus nukošiame ir paliekame koštuve apdžiūti. Jei grybai nepjaustyti, juos derėtų pasmulkinti į nedidelius gabaliukus.
Išvirusias bulves nusunkiame, atvėsiname, nulupame ir supjaustome kubeliais. Dedame į indą, kuriame maišysime mišrainę. Ten pat sukrečiame grybus. Į koštuvą sudedame marinuotus svogūnus, koštuvą laikydami virš plautuvės lengvai ranka paspaudžiame. Nuvarvėjus skysčiui, svogūnus sudedame į bulvių ir grybų masę.
Telieka supjaustyti obuolius. Kadangi jie labai greitai juoduoja, pirmiausia sumaišome visus produktus: bulves, grybus, svogūnus, druską, pipirus ir majonezą ir tik tuomet imamės obuolių.
Juos perpjauname pusiau, išimame sėklalizdžius ir supjaustome nedideliais kubeliais. Supjaustę vieną obuolį, jo kubelius iš karto įmaišome į mišrainę – majoneze esanti rūgštis neleis obuoliams tamsėti. Mišrainę valgome vieną ar su mėgstama duona.