Iš tiesų, jei paprastai ir ūkiškai pažiūrėtume į šį reikalą, tai bus tiesiog patobulinta ir pagerinta bulvių košė su įmaišytais kiaušinių baltymais, kurie iškelia bulvių košę ir visas reikalas tampa tokiu patraukliu bulviniu pyragėliu. Kuris ir gerai atrodo, ir neprastas jo skonis. Skonių primaišyti ir pridėti galite įvairiausių. Aš pasirinkau dvi kryptis: viena – tradicinė šiaurietiška, vadinkime, su prieskoninėm žolelėm, petražolėm ir krapais, ir sūriu; kita – pietų europietiška, su saulėje džiovintais pomidorais ir alyvuogėmis. Na, o jei jau visai ant stalo paskleisti visas kortas, tai šitam reikalui labai tinka vakar dienos bulvių košė. Suflė galite daryti individualiuose indeliuose arba viename dideliame, karščiui atspariame inde.
Net neabejoju, kad bulvių tikrai nesveriate nei prieš virdami, nei po. Iš tiesų, čia nėra būtina būti labai preciziškiems. Bulvės be abejonės yra pagrindinis ingredientas, kiaušiniai yra antras pagal tūrį ingredientas. Siūlau dėti keturioms bulvėms maždaug du kiaušinius… Visi kiti priedai tik skonio prideda, taigi jų dėkite tiek, kiek stipraus skonio norite – ar tai būtų saulėje džiovinti pomidorai, ar sūris, bet be abejonės visuomet reikėtų pasikonsultuoti su sveiku protu, kad nebūtų paskui sūrio suflė su bulvėmis 🙂
Bulvių suflė
Reikės:
Gaminimas
Išvirtas bulves pertrinti per sietelį. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Prieskonines žoleles smulkiai supjaustyti. Į trintas bulves įdėti sviesto ir porą šaukštų grietinės, išmaišyti, tada sudėti trynius ir vėl pamaišyti.
Įjunkite orkaitę iki 200 C. Indelius, kuriuose kepsite suflė, patepkite sviestu (galima kepti ir dideliame inde).
Dabar – paskutinis etapas: išplakti baltymus, bet ne iki tokių putų, kurios nejudėtų iš vietos, jos turi būti vidutinio standumo, nes kitaip bus sunku įmaišyti į bulvių masę. Beje, dar bulvė bulvei nelygu. Jei bulvės krakmolingos, tai gali tekti įpilti papildomai pieno, kad pagrindinė bulvių masė nebūtų per kieta.
Dabar belieka tik po truputį į bulvių masę įmaišyti kiaušinių baltymus, bet taip, kad visa bulvinė masė suskystėtų ir išsipūstų, o visas tas oras, kurį priplakėt baltymuose, nepabėgtų nuo pernelyg didelio maišymo…
Masę dėti į paruoštą indą ar indelius, pripildyti juos beveik iki viršaus ir kepti karštoje orkaitėje apie pusvalandį, priklausomai nuo to, ar didesniuose, ar mažesniuose indeliuose kepate. Suflė turi pakilti ir išsipūsti.
Jei norite kitokio skonio suflė, tai vietoj sūrio dėkite kitus priedus. Man labai patinka suflė su saulėje džiovintais pomidorais.
O ką daryti su sūriu ? 🙂
Pagaminau šiandiena, daug darbo, kol pertriniau bulves per sietelį galvojau pirštai nudils))))) skanu, bet antrą kartą nedarysiu ))) nepaslenku