Žinot ką aš pirmiausia išmokau gaminti gyvenime savarankiškai? Taip balandėlius gaminu nuo vaikystės, tai mano šeimos kultinis patiekalas, ir aš jį LABAI mėgau visada. Kai Tomas pirmą kartą atvažiavo susipažinti su mano tėvais buvo pavaišintas NE CEPELINAIS, o balandėliais. Ir šiaip Balandėliai yra TOBULAS ir tikrai labai maistingas lietuviškas pateikalas. Labai manau yra tragedija kažkokia kad šiuolaikiniai vaikai raukosi prieš kopūstą…Ir labiau mėgsta brokolius nei kopūstus. Aš esu visiška kopūstų fanė ir valgau juos KASDIEN.
Daržovingi savojiniai balandėliai
Reikės:
Gaminimas
Atsargiai nuimame savojinio kopūsto lapus ir juos apverdame gerai pasūdytame vandenyje apie 3-5 minutes, kad lapai taptų minkštesni. Apvirtus lapus atidedame pravėsti ir nuvarvėti.
Gaminame įdarą. Cukiniją bei papriką sutarkuojame stambia burokine tarka. Sutarkuojame arba smulkiai supjaustome porą, česnako skilteles. Susmulkiname visą puokštę žalumynų ir siunčiame į erdvų dubenį prie daržovių. Ten pat sudedame mėsą ir perplautas kruopas bei lęšius. Galiausiai pilame trintus pomidorus ir viską gerai išmaišome pagardinę dosniu žiupsniu druskos bei juodųjų pipirų.
Vyniojame balandėlius. Dedame po šaukštą įdaro į kopūsto lapą (arčiau lapo pagrindo) ir susukame arba užlankstome kraštelius kaip kas moka ir mėgsta. Supakuotus balandėlius dėliojame kepimo inde vienu sluoksniu ir užpilame sultiniu.
Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Pradžioje pusę laiko kepame pridengę kepimo indą folija, kad balandėliai spėtų išsitroškinti, o vėliau leidžiame jiems apskrusti ir nugaruoti skysčio pertekliui.
Jei nerandate pirkti savojinio kopūsto, šie balandėliai, žinoma, kad pavyks ir su įprastiniu baltagūžiu kopūstu. Tik lapus jam nuimti reikės apverdant visą kopūsto galvą.
Šiandien išbandžiau, buvo labai skanu. Kartosiu!