Druska ir cukrus žuvį konservuoja, iš jos ištraukdami drėgmę. Lašišai įsisūrėti užtenka 12 valandų, bet galite laikyti ir visas 24. Svarbu, kad žuvis iš abiejų pusių būtų padengta druskos mišiniu, taigi nepamirškite pasūdyti ir odą.
Lašišą rekomenduoju patiekti su tradiciniu švedišku medaus ir garstyčių padažu arba su labiau lietuvišku variantu – burokėlių ir krienų padažu.
Gravlax arba sūdyta lašiša
Reikės:
Medaus ir garstyčių padažui:
Krienų padažui:
Gaminimas
Druską sumaišome su cukrumi ir šviežiai grūstais pipirais. Pasiruošiame indą, į kurį tilptų visa ar pusiau perpjauta lašišos filė.
Indo dugną pabarstome druskos mišiniu, dedame lašišą odele žemyn, viršų pabarstome likusiu druskos mišiniu. Uždengiame ir kišame į šaldytuvą 12 valandų.
Susikaupusį skystį nupilame, lašišą nuplauname (nebūtinai), nusausiname, supjaustome pageidaujamo dydžio gabalėliais ar juostelėmis.
Sumaišome padažų sudedamąsias dalis. Padažus patiekiame šalia lašišos dailiuose indeliuose.
Sūdyta lašiša šaldytuve gali stovėti keletą dienų. Taip ruošti galite ir mažesnius filė gabaliukus, tik svarbu žuvį gausiai padengti druskos ir cukraus mišiniu.