Ar pastebėjot, kad kai gamini iš to, ką turi namie ir randi šaldytuve, visada pagamini ką nors super skanaus ir netikėto. Va taip va man nutiko ir su šiuo grietininiu citrinų tartu. Vieną kartą gavau dovanų daug gražių citrinų ir ką gi galvoju reik kepti klasikinį LEMON TART, o šaldytuve grietinėlės oi patikėkit daug rečiau būna nei GRIETINĖS. Nes bent jau pas mane DVARO grietinė visada budi – vos baigiasi, iškart perku naują. Nes grietinė yra nepamainoma – super nuostabiai tinka ne tik prie virtų bulvių ir bulvinių blynų, bet aš ir į bulvių košę įmaišau, ir į lietinių tešla, ir ji man puikiausias kremas prie deserto.
O dabar va su DVARO grietine pabandžiau ir iškepiau nuostabiausią citrinų tartą. Toks geras gavosi, kad noriu ir su jumis pasidalinti. Riebi grietinė, kiaušiniai ir citrinų sultinius pavirsta į nuostabų pudingą – kremą, o lazdyno riešutai taip gerai čia dera, kad toks man net itališkai lietuviškas duetas išeina. Man patinka rūgštelė, bet jei norit švelnesnio dėkit mažiau citrinų sulčių. Iš viso sunaudoju 2 indelius DVARO grietinės – pora šaukštų skyriau trupiniams, o likęs kiekis keliavo į citrininį kremą.
Grietininis citrinų tartas
Reikės:
Citrinų kremui reikės:
Gaminimas
Orkaitę įkaitiname iki 200C. Paskrudintus lazdyno riešutus sumalam kombainu, ten pat dedam DVARO sviestą, cukrų, miltus ir druską, sumalam/ sumaišom iki trupinių. Sudedam DVARO grietinę, tešla gausis kietoka, bet taip ir turi būti.
Skardą, kurioje kepsime ištiesiame kepimo popieriumi – ji turi būti su kraštais, tinka atsegama torto forma. Išklojam kepimo forma iškočiota tešla, suformuojam iš jos kraštus, tešla turi būti gana plona. Dedam į orkaitę ir kepam apie 10 min,. kol pasiruošiam kremą.
Ruošiam kremą: Išspaudžiam citrinų sultis, kiaušinius lengvai išplakam su cukrumi ir citrinos sultimis ir citrinos žievele, druska, dedam DVARO grietinę ir išmaišom viską. Suberiam krakmolą arba miltus išmaišom. Mikserio kiaušiniams išplakti naudoti nereikia. Ištraukiam kepimo skardą su padu. Supilam grietinės ir citrinų kremą – sumažinam kaitrą iki 150C ir kepam ramiai apie 50 min, kol sutvirtės. Aišku, gardus ir šiltas, bet sutvirtės ir lengviau pjaustysis jau atvėsęs.
Kepiau, viską sudėjau kaip recepte, bet man gavosi laaaabai rūgštus :/
Tikrai taip rugstu, kad net burna sutraukia. Tekk deti kelus kartus daugiau cukraus.