Nuolat viską užsirašinėju, tad kartą lankydamasi Lenkijoje vieno restorano valgiaraštyje pamačiau grikiais įdarytą antį ir iš karto tai pasižymėjau, o pabandžiusi pagaminti nenusivyliau. Man labai patinka antiena, tik apie ją svarbu žinoti keletą dalykų. Antis yra riebus paukštis ir beveik 2 kg gražuolė turi ne tiek jau daug mėsos. Sakyčiau, tokio dydžio paukštis pamaitintų du suaugusiuosius ir du vaikus. Jei ruošite su įdaru, pavalgys ir daugiau žmonių, bet jei laukiate svečiuose dar vienos šeimos, tai tokios anties tikrai neužteks.
Grikiais, grybais ir spanguolėmis įdaryta antis
Antelei:
Įdarui:
Gaminimas
Antį gerai įtriname druska, pipirais ir mairūnais. Subadome ją mediniu pagaliuku, ypač prie kojelių. Nebūtina marinuoti per naktį, bet jei turite laiko, palikite pastovėti šaldytuve.
Įdarui grikius užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mirkti kelias valandas arba per naktį. Jei skubate, pavirkite juos 5 minutes (tik ne ilgiau).
Džiovintus grybus užpilame karštu vandeniu ir paliekame išbrinkti.
Svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir lėtai pakepame, kad suminkštėtų. Sudedame pjaustytus pievagrybius ir pakepiname, tada suberiame smulkintą česnaką, dar pakaitiname, kol pasklis jo aromatas. Suberiame smulkintus džiovintus grybus. Šias daržoves ir grybus sumaišome su grikiais ir spanguolėmis – įdaras paruoštas.
Įdarą sukemšame į anties ertmę, pagaliukais užtaisome kiaurymę. Į vietą, kur buvo kaklas, įspaudžiame obuolį ar dalį įdaro. Surišame kojeles ir dedame į skardą. 20 minučių kepame 220 °C temperatūros orkaitėje, tada kaitrą sumažiname iki 180 °C, kepame 1,5 valandos. Retkarčiais nugriebiame riebalus.
Taukus, kurie išbėga kepant, patogu laikyti stiklainyje ir naudoti bulvėms ar blynams kepti.
Įdaras bus puikus ir geidžiamas garnyras, gali tekti ir šaukštus dėl jo suremti. Rekomenduoju įdarą pasiruošti iš anksto, o šventės dieną tik sukimšti į antį ir iškepti.