Pirmą kartą šią grikių duoną iškepusi Vaiva Lukošienė… apsiverkė: „Kartais labai gerai turėti kokį nors gyvenimo duotą vargelį. Tada didžiulę laimę suteikia maži dalykai. Štai sėdžiu ir žliumbiu. Mano žmogiukas po dvejus metus trukusių bandymų ir begalės išmestų duonos kepalų, šimtų receptų pagaliau paragaus duonos! Ir ji ne tik valgoma, bet ir skani! Ar kada valgėte duoną su džiaugsmo ašaromis? Man ši grikių duona yra išsipildžiusi svajonė.
Grikių duona be alergenų
Reikės:
Gaminimas
Gaminame: grikius perplauname ir pamerkiame nakčiai.
Ryte skystį, kuriame mirko grikiai, nupilame, grikių nebeperplauname.
Sutriname grikius kombainu ar trintuvu, suberiame druską, pasaldiname, supilame kokosų aliejų ir miltus.
Viską išmaišome ir sukrečiame į kepimo formą (labiau tinka stiklinė, nes galima stebėti rūgimo procesą – susidarančius burbuliukus) parūgti. Kepimo formą padedame šiltai (apie 25 °C), kad tešla išrūgtų.
Duona rūgsta per naktį, o jei patalpoje šilta, ir greičiau. Rekomenduojama stebėti burbuliukų susidarymą. Kai jie pasiskirstę per visą kepaliuko tešlos aukštį – duoną laikas kepti.
Kepame 180 °C orkaitėje apie 1 val. 15 min. Ar duona iškepusi, tikriname mediniu pagaliuku.
Sveiki, ačiū už receptą, būtinai išbandysiu. Kuriame etape berti miltus? ir ar tinka grikių miltai? ačiū!
O išrūgsta be mielių? Ar teisingai supratau?
Ačiū, Beata. Jūs nuostabi ir visur spėjanti mama. Sekmes augant!
„Duona rūgsta per naktį”. Gerai supratau – rytą paruošiame tešlą ir paliekame rūgti iki kito ryto? Tai parą laiko?
Ačiū už receptą Tik mane suglumino druskos kiekis, tikrai reikia dėti apie 1,5 šaukšto?
Sveiki. Ačiū, būtinai išbandysiu šį recepta, nes stengiuosi mažinti gliuteno turinčiu produktų kiekį savo racione. Beata, sakykite, ar tinka tik neskrudinti grikiai? O gal pavyktų ir su kepintais?
Viską dariau pagal receptą, laikiau šiltai, bet duona nė trupučio nesurūgo, nesimato stikliniame inde jokių burbuliukų 🙁 bandau vis tiek kepti. Gal žinote, kodėl taip galėjo nutikti?
Man nesigavo sudege gal ka netaip dariau
Labai ačiū už receptą.Aš dar idejau kmymų,skonis labai panašus į plikytos duonos. Tokios skanios duonos dar nevalgiau nuo tada kai nebevalgau maisto su glitimu.Kas nemegsta grikių tai jų kvapo beveik nesijaučia.
Labai ačiū už receptą.Aš dar idejau kmymų,skonis labai panašus į plikytos duonos. Tokios skanios duonos dar nevalgiau nuo tada kai nebevalgau maisto su glitimu.Kas nemegsta grikių tai jų kvapo beveik nesijaučia.
Ir man neįrūgo nė kiek.. 🙁
Nepakilo
Nepakilo. Gavosi kepta grikių košė…
Man,deja,taipogi neįrūgo,visiškai nebuvo burbuliuku
Metų su alergiuku atradimas! Ir ne tik duona! Iš tokios tešlos, pridėjus bananą, gaunasi ir puikūs blynai. Geriausi kokius esu valgiusi šiemet, nes negalim ne tik kiaušinių, gliuteno, bet ir pvz ryžių.. Planuoju dar eksperimentuot, mintyju, kad taip ir iki torto prieit galima 😉
Ačiū labai tiek Beatai tiek Vaivai!
Bandžiau kepti du kartus, abu kartus nepavyko, nebuvo jokių burbuliukų ir neiškilo visiškai…
Ačiū už šį nuostabų receptą!!! Pagaliau išsikepiau skanią duoną, kurią galiu valgyti 🙂 Kol įrūgo teko laukti kiek ilgiau, apie parą, bet laukti buvo tikrai verta. Tik indą reiktų iškloti pvz kepimo popieriumi, nes prie stiklo prilipo 🙂
Man nepradejo rugti…
Klausimas – ar pavyktų be druskos ir agavų? Norėčiau kūdikiui duoti. Šiandien kepiau – nu superinė, negaliu patikėti, kad čia tik grikiai!
Labai ačiū! Labai paprastas receptas! O duonelės skonis pasakiškas!
Ir man neiškilo, net nepradėjo rūgti ir labai sūri gavosi. Laikiau tikrai šiltai visą dieną grikius, dar naktį tešlą… Gal druska neleidžia rūgti? Toks kiekis 400 g kruopų? Ar tikrai šaukštais kiekis nurodytas, o gal turėtų būti arbatiniai šaukšteliai? Bandysiu dar su mažiau druskos.
Nesigavo…stovejo visa para, bet joks procesas nevivyko. Vis tiek pastačiau kepti, gal ir būtų nieko, bet labai sūrį ir kartu rugstoka. Viską dariau pagal receptą.
O reikia uzdengti kuom nors pavirsiu kol rugsta? Aciu
Du kartus kepiau, duonytė tobula!Man tikras atradimas po išbandytų duonų kepimo be glitimo.Ačiū už receptą.
Yra parduotuvėj pirkti sauso raugo, padės įrūgti 😉
Rugimui gali padėti saukstas jogurto grikiuose. Kam nerugo, gal visgi ne žalius grikius naudojote? Įprastose parduotuvėse visi grikiai yra kepti
Laba,galite pasidalinti gudrybę,kaip duoną išimti iš stiklinės kepimo formos??? Juk ji visa prilimpa…ir ar tikrai tiek druskos, nes aš dėjau netgi šiek tiek mažiau, beeet gavosi labai sūri…duonos skonis sugadintas
Kepiau šią duoną receptas geras,bet rekomenduoju dėti į kepimo popierių,nes prilipo prie kepimo indo ir druskos mažiau…
Ar gali būti, jog grikiai per daug nupilti? Gal šiek tiek to gleivėto vandens reikia palikti? Gana kieta tešla, kaip riebi grietinė. Grikiai žali, naudojau kokosų aliejų. Nekyla burbiukukai… ☹️
Labai suri , per daug druskos
Norėjau pasiteirauti ar šią duoną geriau laikyti šaldytuve ar kambario temperatūroje? Ir kiek dienu ji išlieka šviežia?:).
AR GALIMA KEPTI IS GRIKIU MILTU
Sveiki:),
Ar būtina įdėti šaukštą kitų miltų be glitimo? Gal pakaktų vien tik tų sumaltų blenderyje ir išmirkyti grikių?
Turi būti 1.5 šaukštelio,o ne šaukšto druskos.Neįmanomai sūri,teks išmesti.