Spausdinti

Klasikinė charčio sriuba visuomet verdama iš jautienos. Net jos pavadinimas, išvertus iš gruzinų kalbos, reiškia „jautienos sriuba“. Tai rūgštoka, aštroka ir aromatinga sriuba. Ją itin mėgstama valgyti šaltuoju metų laiku arba labai išalkus kelionėje. Nors gruzinų kultūroje sriuboms ant stalo vietos palikta mažai, charčio galima rasti kiekvienos kavinės ar restorano valgiaraštyje. Man šį receptą atsiuntė naujojo pavasario žurnalo „Beatos virtuvė” herojė  – žurnalistė ir Kaukazo šalių specialistė Regina Jegorova – Askerova, kartu su vyru azerbaidžaniečiu gyvenanti Gruzijos sostinėje – Tbilisyje ir ten vaišinanti gruzinus lietuviškais patiekalais. Visą jų romantišką istoriją galite paskaityti žurnale, o dabar  – virkime sriubą.

Gruziniška charčio sriuba

3
komentarai
28
Reklama
41010
Porcijos
5 asm.
Kepimo, virimo laikas
2 val. 20 min.

Reikės:

500 g riebios jautienos (pageidautina su kaulu)
150 g ilgagrūdžių ryžių
2 didesnių svogūnų
120 g graikinių riešutų
4–5 skiltelių česnakų
50 g pomidorų pastos
3 šaukštų slyvų padažo „Tkemali"
1 šaukšto prieskonių „Chmeli suneli"
1 aitriosios paprikos arba šaukštelio maltos aitriosios paprikos
kelių laurų lapelių
žiupsnelio juodųjų pipirų
kelių juodųjų pipirų žirnelių
ryšelio žalumynų (kalendrų, petražolių)
gabalėlio sviesto kepti
Kaip gaminti?
Reklama
38285
Reklama
41010

Gaminimas

1

Mėsą supjaustome nedideliais gabaliukais. Į puodą pripilame 3 l šalto vandens, pasūdome, sudedame pjaustytą mėsą ir verdame 1,5–2 val. ant vidutinės ugnies. Kelis kartus pamaišome, jei susidaro putų – jas nugriebiame. Įmetame laurų lapelius ir kelis pipirų žirnelius.

2

Likus pusvalandžiui, kol mėsa išvirs, sumaišome pomidorų pastą, „Tkemali“ padažą, raudoną aitriąją papriką, paprikos miltelius, smulkiai supjaustytas kalendras, „Chmeli suneli“ prieskonius (ar jų atitikmenį), juoduosius pipirus.

3

Ištraukiame išvirtą mėsą. Sultinį perkošiame, atvėsusią jautieną supjaustome nedideliais gabaliukais ir suberiame atgal į puodą su sultiniu.

Reklama
41011
4

Keptuvėje ištirpiname sviestą, apkepiname smulkiai pjaustytus svogūnus. Supilame sumaišytų prieskonių padažą ir apie minutę viską patroškiname.

5

Gerai nuplauname ryžius ir suberiame į puodą su mėsa. Verdame apie 15 minučių, paskui suberiame prieskonių ir kepintų svogūnų masę.

6

Česnakus ir graikinius riešutus sumalame maisto smulkintuvu ar kombainu, pasūdome pagal skonį ir išmaišome. Šiek tiek sriubos sultinio sumaišome su gauta mase ir supilame į sriubą. Dar kiek paverdame, kad skoniai susimaišytų.

7

Išjungiame kaitrą ir paliekame 20 minučių pastovėti. Patiekdami pagardiname smulkintais žalumynais.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Ir aš ieškau Tkemali padažo jau daugiau nei metus parduotuvėse, bet niekur neužmatau.. Su Chmeli Suneli prieskoniais daug paprasčiau yra aibės prekybos centre prie visų prieskonių. Bet taip ir nesiryžtu gaminti, visgi padažo- vienos ir svarbiausių dalių trūksta…

  2. Gal kam pravers,radau info kuo galima pakeisti.
    „Tkemali“ ir „Chmeli-suneli“ padažų galima rasti ir prekybos centruose. Tačiau reikalui esant juos galite pakeisti ir kitais produktais. „Tkemali“ padažo tikslas suteikti sriubai pikantiškos rūgštelės. Jį neblogai kompensuos 100 ml šviežiai spaustų granatų ar citrinų sulčių (jei pilsite pastarąsias, galite įberti ir žiupsnelį tarkuotų žievelių). Jei nerasite „Chmeli-suneli“, panašų džiovintų prieskonių mišinį galite susimaišyti pati: po žiupsnelį džiovintų mairūnų, bazilikų, mėtų, krapų, kelis smulkiai sumaltus gvazdikėlius, juodųjų pipirų ir cinamono.Miela Beata,jei galite pakomentuokite,ar informacija teisinga? Dėkoju.

  3. Ką tik grįžau iš Gruzijos ir parsivežiau „Themali” padažo ir įvairiu „,,,,- suneli” prieskonių mišinių. Tas themali slyvų (taip jos vadinasi) padažas tikrai yra labai skanus ir specifinis, ir nežinau ar galima rasti jam kažkokį atitinkmenį. Būtinai bandysiu išsivirti charčo sriubą pagal šį Jūsų receptą. Būdama Gruzijoje valgiau kiekvieną dieną tą sriubą tik skirtingose vietose ir vis tiek jos noriu….. :))))

  4. Sveiki labai mėgstu tą padažą kuri puikiai padaro mano teta,viskas šiaip lengva tie geltonieji slyvukai ir taip toliau kas yra lietuvoje,tik kažkokios žolelės čia teta nerado,tai gavom pas giminių Gruzijoje.geras padažas prie mėsos,prie sriubos,su visokiais batonais, ypač patiko įsidėti i morkų salotas prie vištienos na ir t.t rekomenduoju visiems.skanu

  5. Sveiki,
    gaminau ir labai laaabai patiko. Mano vyras gruzinas vis prašo gaminti vėl ir vėl 🙂 smagu atrasti tokių šaunių receptų 😉

  6. Sriubos prekine isvaizda labai prasta, gaunasi rudos spalvos. Nekeista, kai tiek mazai pomidoru pastos parasyta. Panasu autore pati nebuvo pasigaminusi. Nerekomenduoju.

  7. Sveiki,

    Maloniai nustebau Tkemalio padažą pamatęs Norfos parduotuvėje, todėl dalinuosi šia žinia su visais Charčio mėgėjais :).

  8. Chrčio mūsų šeimos firminiu patiekalu tapo prieš kokius 5 metus. Iš avienos ji kur kas skanesnė. Ir į tikrą charčio pomidorų padažas nededamas.
    Tkemali yra ir halės turguje. Pradžioj irgi jo neturėjom, tai naudojom nepasaldintas granatų sultis.
    Kas negali be duonos tinka pašildytas lavašas arba prancūziško batono skrebučiai su žalumynais.

  9. „…sumaišome pomidorų pastą, „Tkemali“ padažą,…” Iš kur atsiranda Tkemali padažas? Tarp ingredientų jo nėra.

  10. Taigi tas Tkemali nieko stebuklingo. Kaukazo slyvaičių pas mus apstu aplink senus sodus. Jas sodindavo, kaip kulisinę kultūrą. Mama labai mėgo iš jų virti uogienės ir konservuotus kompotus su obuoliais, ar moliūgais. Tegu tik pasako to Tkemalio receptą, tai kitais metais nueisiu ir du kibirus slyvų prisirinksiu ir išsivirsiu tą Tkemalį.

Rašyti komentarą