Oi tikrai jau reikia susirūpinti, iš kur aš gausiu šventinį kalakutą?
Kalakuto kepimas yra rimtas dalykas, aš mielai išsisukčiau ir pasirinkčiau mažesnį paukštį, bet Tomas labai jau mėgsta, ai… ir tiek to, prisipažinsiu: šventė yra šventė, ir kartą per metus galima išsikepti. Aš savo antroje knygoje esu nuodugniai aprašiusi, kas ir kaip.
Kai kartą gyvenime buvau Floridoje, Disney World, tai ten buvo toks kioskelis, kuriame pardavinėjo tas keptas kalakutų kojas. Man draugė būtinai liepė jų paragauti, ir paragavau, visa šeima vieną koją dorojom. O jei rimtai, tai aš pati esu aprašiusi kojos kepimą gal prieš porą metų…
Štai neseniai amerikietiška Padėkos dienos šventė nuaidėjo, turėjau garbės būti pakviesta į svečius, ir koooookiiioooooo skanumo ten buvo kalakutas… Neįtikėtino. Tai šeimininkės klausiau, kas ir kaip buvo daryta. Sakė, kad lietuviškai: pamarinavom truputį su majonezu, truputį su garstyčiomis, prieskoniais, česnaku. Na taip.
Tai ir aš su majonezu nusprendžiau pamarinuoti ir iškepti kalakutų kojas, priedus pasirinkau klasikinius: rozmarinus, citriną, česnaką, lauro lapus, pipirus ir druską. Viskas.
Taigi, vakare kojas užmarinavau taip: porą šaukštų majonezo, riekelėmis supjaustyta citrina, druska, pipirai, česnakai ir rozmarinų šakelė. Viskas meiliai per naktį pabuvo. Kitą dieną – viso turinio komandiruotė į kepimo maišą porai valandų. Rezultatas – mėsa minkšta, bet apskrudusi, o orkaitė švari, nes veiksmas vyko maiše. Iškart pamaniau, kad, aišku, kepta višta yra geras dalykas, bet kartais gal visai ir kalakuto koja įdomu? Tai va, štai toks ir šis receptas.
Kalakuto koja lietuviškai
Reikės:
Gaminimas
Į erdvų indą dedame mėsą. Citriną supjaustome riekelėmis, dedame į dubenį su mėsa.
Į tą patį indą nuskabome rozmarinų lapelius, česnakų trintuve sutriname česnako skilteles. Beriame druskos, pipirų, sukrečiame „Daumantų“ majonezą ir rankomis ar šauktu viską pamaišome, kad mėsa apkibtų prieskonių ir majonezo tyrele. Marinatui nereikia kitokių riebalų, be to, majoneze yra rūgštelės, druskos ir šiek tiek cukraus, o visa tai labai teigiamai veikia mėsą)
Uždengiame ir leidžiame pasimarinuoti per naktį.
Prieš kelionę į orkaitę šalia mėsos dar porą lauro lapų patupdome, kišam į kepimo maišą ir šaunam į orkaitę apie 2,5 val. kepti 180 °C.
O marinuotis palikai kambario temperatūroje ar į šaldytuvą?
Man iskilo klausimas.Pas jus matosi skardoje labai daug sultinio,ar cia jis atsiranda bekepant maise,?ar vis tik pilat i skarda vandens?
Manau kaip skaitai paniidvamą nėra didelio skirtumo, juk ne paniidvamą valgai Man pavyzdžiui kai kurių picų paniidvamai dar ir dabar mistika, tai skaitau kaip į galvą šauna
Ar citrina irgi deti i maisa?
ar ne per daug 2,5 valandos paukštienai?
Liuksiskai aciu tau Beata
Beta, skaitau suos receptus ir nezinau ka daryt, bijau kepti visa kalakuta (5kg) sveria, noriu kaledom iskepti sukapota i gabalelius kaip patartumet pamarinuoti? :-))))
Kepiau kumpi,nuostabaus skonio gavos ☺ mesa minkstute,šeimynai labai patiko