Spausdinti

Nors esu lietuvė, Anglija yra antroji mano tėvynė. Šioje šalyje daug išmokau, čia gimė mano vaikai, todėl natūralu, kad kai kurios angliškos tradicijos man tapo savos. Kalėdiniai pyragėliai, vadinami Mince Pies, Jungtinės Karalystės parduotuvėse pasirodo jau lapkričio viduryje. Karštas vynas ir šis gardėsis – tradicinis derinys.

Net jei nė karto nesilankėte Anglijoje, rekomenduoju didžiųjų švenčių laukimą pagardinti šiuo anglišku Kalėdų kepiniu. Tai puikus, gardus, žiemiškas saldumynas.

 

Kalėdiniai angliški pyragėliai su džiovintais vaisiais

0
komentarai
0

Įdarui reikės:

400 g džiovintų vaisių (aš imu 100 g figų, 150 g slyvų, 75 g šviesių razinų, 75 g tamsių razinų)
50 g apelsinų žievelių cukatų
1 apelsino žievelių
1,5 šaukštelio prieskonių mišinio meduoliams ar kepiniams
po 0,5 šaukštelio cinamono, maltų gvazdikėlių ir muskato riešutų
100 ml brendžio
30 g sviesto
2 didelių obuolių
4 šaukštų cukraus

Tešlai reikės:

350 g miltų
80 g migdolų miltų
250 g sviesto
1 apelsino ir 1 citrinos žievelių
4 šaukštų cukraus (pageidautina smulkaus)
2 kiaušinių trynių
2 šaukštų šalto vandens

Papuošti:

cukraus pudros apibarstyti, jei pageidaujate
25 g sviesto
50 g miltų
40 g cukraus
50 g lazdynų riešutų
100 g migdolų riekelių
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Pirmiausia pasigaminame įdarą, nes jam teks bent parą, o geriau – kelias dienas pastovėti ir prisigerti aromatų. Stambiausius džiovintus vaisius susmulkiname kubeliais, suberiame į dubenį kartu su cukatomis, apelsinų žievelėmis ir prieskoniais. Supilame brendį ir gerai išmaišome. Paliekame pastovėti bent parą, kelis kartus pamaišome.

2

Prieš gamindami pyragėlius, nulupame obuolius ir supjaustome kubeliais. Į puodą dedame sviestą, jam ištirpus suberiame obuolius, cukrų ir šiek tiek patroškiname.

3

Į suminkštėjusių obuolių masę suberiame džiovintų vaisių mišinį ir paverdame dar apie 10 minučių, kol viskas pradės „smukti“ ir virsti vientisa mase, bet dar bus matyti atskiri vaisių gabalėliai. (Šį įdarą galima sudėti į stiklainį, o pyragėlius gaminti kad ir po savaitės.)

Reklama
41011
4

Užminkome tešlą. Miltus suberiame į dubenį, ten pat burokine tarka įtarkuojame labai šalto sviesto, vis padažydami jį į miltus. Tada pirštais susmulkiname didesnius sviesto gabaliukus, pertrindami juos su miltais; masė turi būti panaši į rupius trupinius. Šį darbą galite patikėti ir maisto smulkintuvui.

5

Į miltus su sviestu suberiame migdolų miltus, cukrų (ar cukraus pudrą), įtarkuojame vieno apelsino ir vienos citrinos žieveles. Išmaišome.

6

Įmušame du trynius ir įpilame vieną šaukštą šalto vandens. Pabandome viską suminkyti į vieną tešlos gumulą. Jei drėgmės per mažai, įpilame dar šlakelį šalto vandens. Tešlą suformuojame į kamuolį, suvyniojame į maistinę plėvelę ir kišame į šaldytuvą bent pusvalandžiui ar valandai sutvirtėti.

7

Iš šaldytuve sutvirtėjusios tešlos ant miltuoto paviršiaus iškočiojame maždaug 3 mm storio lakštą. Pagal turimų keksiukų formelių skersmenį stikline ar puodeliu išspaudžiame apskritimus ir įklojame juos į formeles (nei „sijonėlių“, nei papildomų riebalų neprireiks, nes tešloje daug sviesto, todėl pyragėliai neprikibs).

8

Į kiekvieno apskritimo vidurį įdedame vaisių įdaro taip, kad virš sienelių susidarytų vos matomas kauburėlis.

9

Gardiname pagal skonį: apibarstome migdolų riekelėmis ar iš tešlos likučių sausainių formele išspaudžiame žvaigždutes ir uždedame ant viršaus, arba labai šaltą sviestą sutarkuojame į miltus, įmaišome maltų riešutų ir cukraus, viską sumaišome ir riešutiniais trupiniais apibarstome kiekvieną pyragėlį.

10

Kepame 15 minučių iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Pyragėliai skanūs ir šalti, ir šilti. Patiekdami galite apibarstyti cukraus pudra, jei norite sukurti sniego imitaciją.

Ingredientai
Patarimas

Pyragėliams reikės trapios sviestinės tešlos ir daug džiovintų vaisių. Juos reikėtų pasiruošti iš anksto, geriausia – prieš kelias dienas, kad spėtų prisigerti nuostabaus prieskonių aromato ir alkoholio.

Sviestinė tešla, paruošta su maltais migdolais, bus trapesnė, bet jei jų neturite, vietoj migdolų tiesiog įberkite miltų.

Džiovintus vaisius ar uogas galite rinktis kokius tik norite, o kepinių viršūnėles papuoškite migdolų riekelėmis ar riešutiniais trupiniais arba iš tos pačios tešlos padarytomis žvaigždelėmis.

Kepti patogu skardoje, skirtoje nedideliems keksiukams. Jei tokios neturite, tiks ir įprasto dydžio keksiukų forma, tik pyragėliai bus didesni. Beje, pagamintus ir neiškeptus pyragėlius galite užšaldyti, o kai norėsite jų paskanauti, tereiks įkišti į orkaitę.

Alternatyva

Iš tų pačių sudedamųjų dalių galite iškepti ir trupininį pyragą, tik juo britų nevaišinkite, nes jis nebus toks pat, nors skonis tikrai šventiškas. Iškočiokite didelį tešlos lakštą, įklokite į kepimo skardą, pirštais suformuokite sieneles, tada ant jo dėkite įdarą ir apibarstykite migdolų riekelėmis arba trupiniais – štai ir džiovintų vaisių pyragas.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003

Rašyti komentarą