Kažkur skaičiau, kad žmonės, kurie iš anksto pradeda ruoštis Kalėdoms, jų laukti, puošti namus, yra laimingesni. Dar prie pilnos Kalėdų laukimo laimės pridėčiau kalėdinius kvapus, kurie man pirmiausia asocijuojasi su cinamonu, kardamonu, imbieru, gvazdikėliais, ir atkeliauja jie dažniausiai iš orkaitės! Nė neabejoju, kad tikri Kalėdų gerbėjai kvapių kalėdinių sausainių išsikepa ne skardą ir ne dvi. Tad jei šiais metais norisi įdomesnio recepto – išbandykite šiuos drėgnus, sodraus skonio pasipūtusius meduolius. Pirmą parą jie bus minkštučiai, o kitą dieną jau kietesni, labiau meduoliški.
Juolab kad ir ingredientai, ir gamyba – reikalas nesudėtingas, o meduolių prieskoniai „Santa Maria“ dar labiau palengvina darbą, nes viskas, ko reikia, laukia vienoje pakuotėje. Šį prieskonių mišinį sukūrė švedai, o skandinavai juk tikri imbierinių kepinių žinovai. Svarbiausia – nepadauginkite ir pritaikykite pagal savo skonį, nes kokybiški prieskoniai „Santa Maria“ pasižymi ryškesniu aromatu ir skoniu. Aš šių prieskonių beriu ir į obuolių ar morkų pyragus, nesaugau iki kitų Kalėdų. Vaikai, grįžę iš mokyklos, visada klausia – kas čia taip šventėmis kvepia?
Kalėdomis kvepiantys meduoliai
Reikės:
Gaminimas
Dubenyje sumaišome druską, kakavą, miltus ir sodą arba kepimo miltelius. Jei brandinsite tešlą savaitę ar dvi, rinkitės sodą, jei kepsite jau kitą dieną – kepimo miltelius.
Sviestą, medų ir cukrų ištirpiname, nuolat maišydami, ant nedidelės ugnies. Kai tik mišinys užvirs, nukeliame nuo ugnies.
Suberiame meduolių prieskonius „Santa Maria“ ir apelsino ar citrinos žievelę. Keturis su kaupu šaukštelių „Santa Maria“ prieskonių užteks meduolių skoniui užtikrinti, jie kvepės prieskoniais. Jei norite išraiškingesnių, sodresnio skonio meduolių, drąsiai dėkite 5–6 dosnius šaukštelius.
Kai mišinys šiek tiek atvės, bet dar bus šiltas, po vieną įmušame kiaušinius. Galiausiai įmaišome grietinę.
Supilame miltus, gerai išmaišome, kol gausime vientisą, nuo dubens kraštų atšokančią tešlą.
Dubenį su tešla apvyniojame maistine plėvele, statome į šaldytuvą ir brandiname apie dvi savaites. Jei tam neliko laiko, maišydami tešlą dėkite kepimo miltelių, o ne sodos, ir kepkite kitą dieną.
Orkaitę įkaitiname iki 170 °C. Tešlą padalijame į dvi tris dalis. Vieną dalį kočiosime, kitą dedame atgal į šaldytuvą.
Stalviršį ir kočėlą pabarstome miltais. Iškočiojame 0,5–0,7 cm storio lakštą. Kad tešla neliptų nei prie kočėlo, nei prie stalviršio, kočiodami negausiai pabarstome miltais. Sausainių formelėmis išspaudžiame meduolius.
Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Meduolius perkeliame ant kepimo skardos, paliekame 2 cm tarpus, nes kepdami jie truputį plėsis, ir kepame orkaitėje apie 9 minutes, tik neperkepame. Iš orkaitės ištrauktų meduolių krašteliai turi būti kietoki, o viduriukas – dar minkštas.
Leidžiame meduoliams atvėsti skardoje, paskui perkeliame ant grotelių ar į lėkštę. Puošiame lydytu šokoladu su kokosų aliejumi, glajumi su citrinų sultimis.
Iš pasiruoštos tešlos išeis keturios kepimo skardos meduolių.
Meduolių prieskonių „Santa Maria“ ieškokite didžiosiose parduotuvėse „Maxima“ ir www.barbora.lt.
Kaip tik ieškojau Kalėdinių sausainiukų recepto, savaigali išmėginsime šį, nes Beatos receptai niekad nenuvilia 🙂
O jeigu neturiu tu meduoliu prieskoniu…..ka galeciau ideti vietoj ju. Aciu
Ar tešla tinka iškepti tokią formą?
https://www.pinterest.com/pin/558376053797145656/
Sveiki, ar kas nors bandėte juos kepti tą pačią dieną? Nes tik dabar paskaičiau, kad tešlą geriau brandinti….
Sveiki, o kodel meduoliu tesla reikia brandinti saldytuve dvi savaites? Taip meduoliukai bus daug skanesni???
Gavosi puikūs! Ačiū.
Kadangi gyvenu ne Lietuvoje, tai naudojau Cake Spices. Prikepiau ir apdalinau kaimynus bei šeimos narius. Visiems labai patiko, prašė recepto, tai kaip tik verčiu į anglų kalbą 🙂
Užmaišiau tešlą tiksliai pagal recepto proporcijas. Turi gautis pakankamai lipni tešla?
Miela, Beata. Jūs rašote: jei brandinsite tešlą savaitę ar dvi, rinkitės sodą, jei kepsite jau kitą dieną – kepimo miltelius.
O kitame straipsnyje rašoma: Su kepimo milteliais užmaišytą pyragą, skirtingai nei su soda, galima kepti ne iš karto ir tešla vis tiek pakils. Kur tiesa?
Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/maistas/naujiena/virtuve/virtuves-abecele-kuo-skiriasi-soda-ir-kepimo-milteliai-1044-746360?copied
Kaip suoratau, šių meduolių nerekia vėsinti uždarytų, o kaip laikyti jau atvėsusius, kad nesudžiūtų ir išliktų tinkamo minkštumo?
Sveiki, kuo būtų galima pakeisti sviestą ir grietinę, jei yra alergija pieno produktams? Ir ar išlaikyti tuos pačius kiekius pakeitus šiuos produktus? Ačiū!
Iskepta ! Valio! Kvepia visi namai ir kas svarbiausia patiko mano anukeliams.:) Aciu Beata, nuostabus receptas. Dabar keliauju prie torto su mangais…:)
Su šventėm!Vaikams labai patiko šitie meduoliai,ačiū už receptą!Tešlą brandinom beveik savaitę,tai beveik nereikėjo miltų kočiojat.Prieš šventes negavom pirkt paruoštų meduolių prieskonių, tai gerai,kad komentaruose radau ką dėt.Ačiū ir sėkmės Jums.
Pernai metais mano Kalėdinių dovanų pagrindą sudarė medinės dėžutės ir jūsų, Beata, imbieriniai sausainiai, papuošti mano mažojo broliuko rankomis. Mano mintis tokia ir buvo, kad kai sausainiai susivalys, liks dėžutės, kurias artimieji galės toliau naudoti. Gal kažkam bus idėja, https://www.lietuviskigaminiai.lt/c295-medines-dezutes ten toliau pavažiuokit, paprastos be užrašų, bet forma kažkokia „kitokia”, kvepia ekologija, net nežinau, kažkaip užkabino, o realiai iš vis gerai atrodė.
Miela Beata, artėja šventės 🙂 radau šį receptą, tad labai norisi išbandyti 🙂
Kuri iš Beatos virtuvės kakavos rūšių čia labiausiai tinka?
Rašote, kad meduoliai išeina drėgni, minkšti, pasipūtę, ar tinka iš jų daryti eglutes? (dedant skirtingo dydžio žvaigždelės formos sausainius ir sulipdant glajumi) Ar šie meduoliukai panašesni į pyragėlius?
Ačiū 🙂
Sveiki, turiu bėdą. Jau du kartus pabandžiau užmaišyti tešlą. Viskas lyg gerai. Išspaudžiu formeles, sausainiai labai gražūs, bet kai pastatau kepti jų formos orkaitėje išsilydo, gaunasi tik tokie beformiai blynai… kas tai galėtų būti? jau du kartus taip mėginau ir abu kartus nepavyko:(
Meduoliai puikūs. Tešlą tik per naktį šaldytuve palaikiau. Gerų švenčių!
Pirkome is parduotuves jusu meduolius, siais metais, ziaaauriai patiko, ar cia sitas receptas?
Sveiki, išbandžiau ir aš viskas puikiai ir gerai gavosi, tačiau prieskoniai kuriuos dėjau tokius pat kaip recepte nepatiko man ir mano šeimai, gal būt čia tik mūsų skoniui taip, o visa kita puikiai. Ačiū už receptą.
Laba diena Beata sakykit kiek laiko siuos iskeptus meduolius galima laikyti uzdarius dezuteje?
Sveiki,
O soda dedama nenugesinta? Klausiu nes visur tik nugesintą teko naudoti.
Ar galima iš šios tešlos daryti meduolinį namelį? Ar bus trapokas, storokas?
Sveiki,
Ka daryti jeigu į tešlą pridėjau per daug meduolių prieskonių? Ar iškepus sausainiukai gausis švelnesnio skonio ar liks tokie aitrus? Gal galima kažkaip numalšinti ta aitrumą?
Nuostabūs meduoliukai, negalėjau patikėti kokio jie purumo! Laikiau šaldytuve per naktį 🙂
Gavosi kieti,nesuprantu kodel,jokio panasumo i minksta meduoli.Nuo ko priklauso kietumas?
Mano tešlą gavosi šokolado spalvos matysim kokio purumo bus po 2 sav
Sveiki, užsisvajojus sugebejau į tešlą pamiršti idėti kiaušinius, ar dar įmanoma kaip nors išgelbėti situaciją ar tiesiog maišyti kitą tešlą?
Gal pasidalintumete kaip pasidaryti meduoliu dekorui misini? Naudosiu balta sokolada, o su kuo ir kokiais kiekiais maisyti? Gal kas zinote? 🙂
Pernai kepiau pagal šį receptą. Nuostabūs meduoliukai gavosi. Šiemet reikės pakartoti♥️
kuo galėčiau pakeisti kvietinius miltus (alergija NE gliutenui, bet būtent kviečiams ) ? ačiū, jei atsakysite
Puikus receptas! Brandinau tešlą 1.5 savaitės, rezultatas tikrai vertas laukimo! Gal tik tešlą iškočiojau vos storiau, tai ir kepimo laikas atitinkamai šiek tiek ilgesnis – 10, 11 minučių. Bet reziumė – patys geriausi kada nors valgyti meduoliai.
Beatos knygoje esantis meduolių receptas pats geriausias, visada išeina skanūs ir traškūs meduoliai.
Sveiki, gal žinote ar galima tešlą šaldyti? Jei taip. Kiek laiko ją galima laikyti šaldiklyje ir ar tada reikia brandinti?
4 metus iš eilės kepu šiuos meduolius. Dedu visad kepimo miltelius ir bent pusę dienos leidžiu tešlai pastovėti. Buvo atvejis kada kepiau iš karto. Tiesą sakant didelio skirtumo neprisimenu, tačiau pats receptas yra tobulas. Išorėje jie kietesni o viduje minkštučiai ir įdedi į stiklinį indą ir tas purumas išlieka bent kelias savaites. Esu pridėjus ir daugiau prieskonių, nes mėgstu aitrumą. Šeimai kartais būna per daug prieskonių, tada kartais įdedu daugiau cukraus. Žmonės klausia ar tinka statyti namelį. Tai tikrai ne. Čia meduoliai – minkšti ir stori. Tam reikia imbierinių sausainių – plonesni, bet tvirtesni.