„Banoffee“ – taip vadinasi klasikinis nekeptas desertas, kurį prieš keliolika metų mane išmokė gaminti Tomas. Atsimenu: buvo vasara – gal netgi prieš mūsų vestuves – ir Tomas man paruošė šį klasikinį pyragą. Tokio dar nebuvau mačiusi: sausainiai, ant viršaus karamelė (pagaminta verdant kondensuotą pieną arba jau išvirtą karamelinį), bananai ir plakta grietinėlė.
Šiam desertui tereikia vienus produktus sutrinti, kitus sumaišyti ir sukonstruoti tortelį. Paprasta, bet tikrai gardu. Tiesa, klasikinis „banoffee“ saldokas, todėl siūlau pabandyti pasigaminti su sūriais krekeriais, riešutais ir kakaviniais sausainiais su įdaru.
Karamelinis bananų tortelis arba Banoffee
Pagrindui:
Įdarui:
Viršui:
Gaminimas
Sausainius, krekerius ir migdolus susmulkinkite maisto kombainu arba kavamale. Jei neturite kombaino, galite tai padaryti peiliu. Arba sudėkite sausainius ir krekerius į plastikinį maišelį ir gerai padaužykite kočėlu.
Sviestą išlydykite, sumaišykite su trupiniais, suberkite į formą, kurioje ruošite desertą. Puikiai tiks atsegama 20–22 cm skersmens torto arba tart forma. Suspauskite trupinius ranka ir dėkite į šaldytuvą sustingti.
Karamelę truputį pašildykite arba tiesiog gerai išsukite su šaukštu, kad suminkštėtų, ir sukrėskite ant trupinių.
Bananus supjaustykite, pašlakstykite citrinų sultimis. Ir išdėliokite ant karamelės sluoksnio.
Kai jau ruošitės valgyti, išplakite grietinėlę ir dėkite ant bananų. O ant jos berkite šilauogių – puikiai tiks.