Kava ir karamelė – dvi draugės, derančios ir gėrimuose, ir desertuose. Ypač jei tai švelnaus aksominio skonio „Paulig Classic Cremoso“. Kartą su šia kava išsivirę karamelės suprasite, kad tai viena geriausių valgomų dovanų. Tik virdami namie geriau likite vieni ir paslėpkite visus šaukštus, kitaip neliks ką pilstyti į dovanų stiklainėlius…
Karamelinis kremas su kava
Kavos ekstraktui:
Karamelei:
Gaminimas
Pasiruošiame kavos „Paulig Classic Cremoso“ ekstraktą. Bus lengviau, jei naudosime popierinį kavos filtrą: dedame jį į puodelį, suberiame kavą ir užpilame 60 ml vandens. Svarbu užvirus vandeniui palaukti 2 min. ir tik tada užpilti kavą. Jei plikysime verdančiu vandeniu, kava įgaus kartumo. Paliekame užpiltą kavą kelioms minutėms ir suspaudžiame filtrą, kad išbėgtų visas skystis. Jei filtro neturime, tiesiog užpilame kavą puodelyje ir po kelių minučių nusunkiame per labai tankų sietelį.
Cukrų, vandenį ir kavos ekstraktą sudedame į puodelį ir išmaišome – tegu šyla ant vidutinio stiprumo kaitros. Kaistant sirupo nemaišome, kad nesusidarytų kristalų, galima tik atsargiai krestelėti puodą. Verdame 5–8 minutes. Kai paviršiuje ims kilti didesni, lėčiau sprogstantys burbulai, sirupo spalva bus patamsėjusi ir, svarbiausia, pajusime karamelės kvapą, puodą nukeliame nuo kaitros.
Užverdame grietinėlę ir per tris kartus supilame į cukraus sirupą intensyviai maišydami šluotele. Vis užkils purslai, tad kitą porciją pilame, kai jie nurims.
Sudedame sviestą ir maišome, kol jis ištirps. Tuomet įberiame žiupsnį druskos.
Paliekame karamelę vėsti kambario temperatūroje, vėliau supilstysime į stiklainėlius. Jei juos laikysime šaldytuve, karamelė sutirštės.