Žuvies tai jau tikrai visada yra, tik, aišku, skirtingą žuvį visi ant stalo deda. Vieni negali be karpio, kiti -be heko. Pas mus visuomet būdavo jūros lydekos paprastai apkeptos, miltuose pavoliotos, ant viršaus uždėta ištroškintų svogūnų pomidorų padaže. Žuvies apkepimas ir vėliau marinavimas tirpale nėra tikrai naujas dalykas ir, manau, kad šis receptas puikiai puikiausiai tiktų karpiui, nes karpis – riebi žuvis, kuriai papildoma rūgštelė ir prieskoniai tikrai nepakenks. Bet aš dažniausiai taip ruošiu skumbrę… Žuvies filė apkepama lengvai ant keptuvės ir dedama į iš anksto paruoštą marinatą. Valgoma kambario temperatūros… Aš pagalvoju apie tą žuvį tokią minkštą ir traškias morkas su malonia rūgštele, ir kvapniais prieskoniais, ir man pradeda seilė nevalingai varvėti 🙂 Taip ruošiama žuvis Lotynų Amerikoje ir Ispanijoje, ir Lietuvoje, net neabejoju, apie tokį paruošimą esate girdėję. Mano močiutė taip žuvį iškeptą laikydavo marinate… Keletas žodelių dėl prieskonių: aišku, Kūčių vakarą norisi visko tradiciško, tai galima ir prieskonių atsisakyti, ir palikti tik daržoves bei elementariąją druską su pipirais, bet manau, kad čia kuminas ir kalendra puikiai paryškina, pagardina, nuspalvina ir pradžiugina jusles…
Kepta marinuota skumbrė escabeche Kūčioms
Marinatui:
Žuviai:
Gaminimas
Pirmiausia pasiruošiam marinatą: keptuvėje su trupučiu aliejaus paskrudinam prieskonius, kol pradeda sklisti aromatas.
Tada pilam šiek tiek aliejaus ir dedam supjaustytą svogūną, leidžiam jam truputį suminkštėti.
Dedam supjaustytas morkas, leidžiam joms truputėlį suminkštėti. Ir pilam actą, cukrų, vandenį, leidžiam viskam pavirti vieną kitą minutę.
Tada pilam į indą platų, kuriame vėliau tilptų žuvis. Marinato paragaukite, jis turi būti gana ryškaus skonio, pasireguliuokite skonį pagal save.
Žuvies filė pabarstom druska, pipirais ir malta kalendra bei kuminu. Apkepame keptuvėje su trupučiu aliejaus, bet vos po kelias minutes iš vienos ir kitos pusės, neperkepam.
Tada iškeptą žuvį dedam į marinatą ir leidžiame jame pabūti keletą valandų.
Valgom kambario temperatūros.
Dėkoju, Beata, už šį receptuką. Skumbrė gavosi tiesiog nereali. Jau dabar nesulaukiam vakaro, kada galėsim ją kirsti 🙂 Sėkmės Jums ir Jūsų laidai :*
Puikus receptas!
Jau tris kart isbandziau si recepta. Kaip sakoma: karta pargaves negali sustot! 🙂 Labai Labai skanu!
Net neabejoju, kad turi buti labai skanu, tik jeigu skumbre bus seniai uzsaldyta, bus skanu?
Beata gal galėtum priminti silkės torto receptą?
Sveiki,
Norejau pasiteirauti – jei zuvi planuojame valgyti tik kita diena, tai ja per nakti ir laikyti marinate, ar po tu poros valandu vis tik is marinato istraukti? Dekui uz atsakyma.
Sveiki.O i marinata kalendras deti maltas ar nesmulkintas?
Labai dėkoju už šį receptą, skonis nepakartojamas:) Man teko ragauti svečiuose, man taip patiko, kad grįžusi irgi gaminau. Visiems siūlau.Šaunuolė Beata:)
Man tai nelabai geras šitas receptas gaunasi, bet nesuprantu, ka daryti. Darzoviu man gaunasi mazai ir jos kazkokios kietos, o vat marinato aiskiai mazai.
Na gerai jau, ikalbejot…. 🙂 cia taip skaniai rasot, reikes ir man isbandyti. Bet as gaminsiu Norvegams ir jie bus vertintojai 🙂 Butinai pranesiu rezultata. :)))
Aha, kaip tik turiu saldikli dvi skumbres, tai jau reiks bandyti Advento metu, gal kita penktadieni, kaip tik bus pasninkas, dienos be mesytes.
O tos skumbres, jos su galvom, nedarinetos, tai aisku viskas reikia isvalyt sutvarklyt, o jas reikia pjaut pusiau? Na ta prasme, is vienos zuves padaryti dvi dalis 🙂
Noriu paklausti, ar kas nors gaminot si recepta, bet ne is file, o is zuvies su kaulais. Is skumbres filiukes bus labai jau nedideles. Dekoju uz pasidalinta patirtim.
Sveiki,
Gaminau pagal si recepta, labai skaniai gavosi ir labai greitai susivalge 🙂 o dabar noreciau suzinoti kiek laiko gali sitaip sumarinuota stoveti?
Aciu
Sveiki,norejau paklausti ar galima naudoti paprasta acta 9proc, vietoj raudonojo vyno acto? skonis aisku skirsis..
Laba diena,
norėjau Jūsų pateirauti, skumbres filė gabaliukai tinka šaldyti?ar sviezia reikia pirkti? žuvį apkepti labai nedaug ? ir dėti į atšalusį marinatą ar šiltą dar bei marinuojant laikyti šaldytuve ar kambario temperatūtoje? 🙂 ir dar išėmus iš marinato nebreikia nuplauti 🙂 ačiūūūū
Beata, ar galima paruošus šį patiekalą prieš dieną laikyti šaldytuve, o kitą dieną prieš tiekiant pašildyti? Ačiū. Nekantrauju išbandyti. Su artėjančiomis!
Gaminome si patiekala Kucioms. Ir deja…matyt, ne musu skonio… 🙁 is mandagumo paragavome po gabaleli maza, bet daugiau-niekaip. Matyt, mes nemegstame acto skonio, isreiksto ganetinai stipriai. Visgi pabandyti buvo idomu, nes tik taip gali atrasti, kas tau tinka, o kas ne.