Bent jau man vaikystėje kepti obuoliai buvo puikiausias desertas. Čia kasdienis keptas obuolys truputį pakedentas ir aptaisytas šventiškai gudriai, bet ne išpuikusiai. Švelni rikota su stangriu graikišku jogurtu sumaišyta yra puiki draugė obuoliui, o saldumo ir traškumo suteikia karamelizuoti juodos duonos trupiniai su prieskoniais.
Keptas obuolys su karamelizuotais juodos duonos trupiniais ir rikotos kremu
Reikės:
Gaminimas
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
Iš obuolių pašaliname sėklalizdes (arba pjauname pusiau, arba išskobiame skylutę viduryje), obuolių odelę subadome šakute. Išrikiuojame obuolius kepimo skardoje ir kepame įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min.
Kol kepa obuoliai, pasiruošiame kremą. Ištrinkite rikotą su jogurtu ir cukraus pudra. Dubenį su mase patalpinkite į šaldytuvą ar netgi kamerą, kad kremas nesuskystėtų ir išlaikytų formą.
Dabar gaminame duonos trupinius. Nuo duonos riekių pašaliname plutą. Minkštimą sudedame į virtuvės kombainą ir susmulkiname iki birių trupinių.
Keptuvėje ištirpdome sviestą, beriame cukrų, prieskonius ir kaitindami maišome, kol masė įgis karamelės konsistenciją.
Į keptuvę beriame duonos trupinius ir gerai išmaišome, kad visi trupiniai apsiveltų karamele. Nukeliame nuo ugnies ir retkarčiai pamaišydami laukiame, kol atvės.
Atvėsusius ir sukietėjusius trupinius pasmulkiname mentele arba virtuviniu kombainu.
Patiekdami į lėkštutę dedame keptą obuolį, ant jo ar greta dedame dosnų šaukštą kremo ir viską pabarstome duonos trupiniais. Jei skardoje liko, galime pašlakštyti obuolių sultimis.
Sekmadienio desertui pasirinkau Jūsų siūlomą desertą, gavosi tikrai nuostabus desertas, o jau karamelizuotos duonos trupiniai gavosi dieviški :).
Per apsižiūrėjimą vietoje Rikotos sūrio nusipirkau Maskarponės, tačiau skonio tikrai nepagadino.
Beata, ačiū už tikrai skanų, rudenišką desertą 🙂