Kai pirmą kartą interneto platybėse išvydau keptos duoną tortą, negalėjau patikėti: kas čia – pokštas ar nesusipratimas? Bet juokiasi tas, kas tokio torto neragavo… Pirmąkart paragavau jo draugės gimtadienyje ir žinokit, man akys ant kaktos iššoko – juk tai genialu! Skrudintos duonos, majonezo ir sūrio draugystė yra tokia tvirta ir ilgametė (kaip kokia Gedimino pilis), kad turbūt nesuklystume pavadinę ją neatsiejama tradicinės lietuvių virtuvės dalimi, ir aš net neabejoju, kad ir ant Joninių stalo šis tortas bus tikrų tikriausia žvaigždė.
Šįkart duoną nutariau ne gruzdinti aliejuje, o iškepti kaitrioje orkaitėje prieš tai aptepus alyvuogių aliejumi. Ir ką aš galiu jums pasakyti – tai buvo puikus sprendimas, sutaupęs man daug laiko ir dar daugiau aliejaus. Duona išėjo kuo traškiausia ir neprisigėrusi riebalų – tiesiog tobula!Antras geriausias sprendimas buvo ne trinti kiekvieną atskirą duonos juostelę česnaku, o dar karštą iš orkaitės apibarstyti SANTA MARIA Česnakine druska. Va čia tai efektyvumas – aš jums sakau! Česnakinės druskos granulės pasiskirsto tolygiai ir puikiai paskanina duoną, nereikia vargti su jokiais česnakų lupimais ir trynimais, o ypač jei česnakas ne primos jaunystės… Aš jums nė nepasakosiu, kiek kartų man tas baisus česnako pelėsio poskonis yra sugadinęs įvairius patiekalus, todėl kaskart kai skubu ar tiesiog neturiu šviežio gero česnako po ranka, nedvejodama rekuosi štai šiuos SANTA MARIA česnakinės druskos prieskonius ir naudoju juos DOSNIAI – man patinka sūriai ir macniai, o su šiais nėra net rizikos padaugint to česnakiškumo ir po to jausti nemalonius to padarinius. Taigi pasiraitojame rankoves ir kimbame į darbus – šiek tiek veiklos bus, bet aš pasistengiau viską supraprastinti ir aprašyti taip, kad viskas eitųsi kuo sklandžiau.
Keptos duonos tortas
Reikės:
Gaminimas
Duonos raikymas ir kepimas:
Duonos riekeles patepame alyvuogių aliejumi ir statome vieną ant kitos, kad aliejumi susivilgytų abi pusės. Riekeles perpjaukite per vidurį skersai, tuomet išilgai per visą ilgį. Gautus keturis gabaliukus dar kartą perpjaukite išilgai. Iš vienos riekės turi išeiti keturi tiesūs pagaliukai ir keturi mažesni pagaliukai su „pilveliu“. Pastarieji pravers, kai dėliosime apskirtą torto sluoksnį, ir jie užpildys torto vidurį.Duoną kepkite iki 180 ℃ įkaitintoje orkaitėje grilio režimu, apie 17 minučių.
Dar karštą paskrudintą duoną pabarstykite SANTA MARIA česnakine druska ir būtinai atvėsinkite.
Čia aiškiau matosi kaip pjaustyti riekę nors tąkart gaminome jį su kitokia duona. Faktas, kad pavyko net ne kartą!
Padažas:
Sumaišome majonezą su pestu, įspaudžiame šlakelį citrinos sulčių, įtarkuojame česnako skiltelę, pagardiname druska ir juodaisiais pipirais, viską išmaišome.
Mirkymas ir apvoliojimas:
Duonos pagaliuką merkite į padažą iki pusės, o kad jo nebūtų per daug – perteklių nubraukite. Sūrio eilė: nepabijokite pirštais jo prispausti, gerai prilipinti prie duonos pagaliuko.
Konstravimas:
Pirmąjį aukštą statykite ant lėkštės arba pjaustymo lentelės, ant kurios norėsite serviruoti. Pirmiausia ratu išdėliokite tiesiuosius pagaliukus, o tarpeliams užkaišyti ir apskritimo linkiui formuoti naudokite pagaliukus su „pilveliais“, jų smailiąją dalį nukreipkite į torto centrą. Sulipinę visą apskritimą, mažaisiais duonos gabalėliais užpildykite vidurį. Taip pat sustatykite ir kitus torto aukštus.
Puošimas:
Torto viršų puoškite šviežių sultenių karūna, pomidoriukais, vytintomis dešrelėmis. Skanaukite škart, kad puošmenos neapvystų ir duona nesuminkštėtų.