Valgyti šis pyragas gardus ir karštas, ir šaltas.
Kibinų ir čeburekų giminaitė – Empanada
Tešlai:
Įdarui:
Gaminimas
Tešlos gamyba:
Mieles sumaišykite su vandeniu, kad jos „pasileistų“, jei šviežios ar ištirptų, jei sausos.
Į kitą dubenį suberkite miltus, polentą, druską.
Kiaušinį lengvai išplakite ir sumaišykite su aliejumi, kefyru ir mielių bei vandens mišiniu.
Skystus ingredientus supilkite į sausus, išmaišykite ir suminkykite tešlą. Minklė bus gana kieta ir grublėta, per daug ir nepakils, bet vis tiek palikite ją uždengtą valandai. Kol tešla ilsisi, pasiruoškite įdarą.
Gaminame įdarą:
Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais, papriką taip pat supjaustykite juostelėmis.
Į keptuvę įpilkite aliejaus ir švelniai pakepinkite svogūną (apie 10 min.), tada sudėkite paprikas, vėl švelniai pakepinkite.
Berkite pomidorus, tuną, prieskonius, pilkite balzaminį actą ir padidinkite kaitrą. Viską patroškinkite, kad skysčių perteklius išgaruotų. Kai išjungsite ugnį, įberkite petražolių ir leiskite atvėsti.
Empanados gamyba:
Įjunkite orkaitę – temperatūra 180 °C. Pasiruoškite kepimo skardą, pagal jos dydį ir kočiosite empanadą. Pasiruoškite mentelę ir truputį miltų. Mentele perkelsite empanadą ant skardos.
Kiaušinį išplakite su trupučiu druskos – jo reikės, kai lipdysite empanadą.
Tešlą padalinkite į dvi dalis, viena dalis turi būti apie 20 procentų didesnė nei kita.
Iš mažesnio gabalo iškočiokite ne storesnį nei 1 cm stačiakampį. Tešla sunkiai tempsis ir gali atrodyti, kad tuoj plyš. Po truputį ją kočiokite, ji tikrai pasiduos. Tada atsargiai mentele perkelkite į skardą.
Dabar iškočiokite lakštą, kurio perimetras būtų maždaug 4–5 cm didesnis nei pirmojo.
Ant pirmojo lakšto skardoje išdėliokite įdarą, bet palikite po 2–3 cm kraštų.
Lakšto kraštus patepkite kiaušinio plakiniu ir ant įdaro vėl su mentelės pagalba uždėkite naujai iškočiotą gabalą. Išlyginkite jį ant įdaro ir pirštais suspauskite kraštus. Viršuje padarykite kokias 3 skylutes iešmeliu ar mediniu pagaliuku. Viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę kepti.
Kepkite apie 40 minučių, kad visa tešla spėtų iškepti, paruduoti ir išsausėti, o įdaras – sušilti.
Įdarų vėlgi prisigalvoti galite įvairiausių, vietoj tuno galite naudoti chorizo dešrą ir vištieną. Empanada gali būti įdaryta ryžiais su dešra, daržovėmis, jūros gėrybėmis. Svarbu, kad įdaras būtų turtingo skonio ir ne per šlapias.
labai gaila, kad pateiktas empanados tešlos receptas nėra tikras, o kažkoks pergalvotas, kitaip turėtų būti skanios empanados…
P.S. Beata, mielės į empanados tešlą NESIDEDA !!!!!
Šiandien gaminau, man ir mano šeimai be galo skanu! Mano dukrytė metukų ir 3 mėnesių godžiai valgė ir vis prašė dar 🙂 ačiū, Beata.