Yra tokie sausainiai, kurie vadinasi NICE. Jiems tik vienas žingsnis iki plastmasės, nes ten tiek visokių gėrybių pridėta. Jie pigūs, klasikiniai ir „retrovi“, ir kažkaip labai keistai skanūs. Man turbūt skaniausi iš visų plastmasinių esamų sausainių, kurių galima nusipirkti kiekvienoj kampo parduotuvėj… Man tie sausainiai labai patinka – jie tokie kokosiniai, lengvi, trapūs, bet plastmasiniai… Aš kažkaip norėjau irgi tokius padaryti, bet kad būtų ne plastmasiniai, o naminiai… Taigi ir va, šis receptas, mano nuomone, artimiausias, ką aš išspaudžiau naminėm sąlygom. Aišku, šiems dar toloka iki Nice skanybės, bet bent jau jų galiojimo laikas – ne pusė amžiaus.
Dabar kitas labai naudingas dalykas yra, tas, kad jų tešlos nereikia kočioti… Nes, tiesą sakant, kočioti tešlą ir terliotis yra tikrai ne kaip du kart du… Be to, sunku padaryti, kad tešla būtų ne medinė, o kočiojama ir paskui valgoma. Taigi toks sausainių darymo būdas, kai tešla susukama į malką, o paskui ta malka atšaldyta pjaustoma, yra labai patogus ir greitas. Aš iš padarytos tešlos sunaudoju visada tik pusę, o kitą pusę palieku šaldiklyje, ir, prireikus, visada galima ištraukti truputį, atšildyti, supjaustyti ir šviežutėliai sausainiai – ant stalo… Taip, kad galima pasiruošti kiek tik nori tokių malkų ir į šaldiklį sugrūst, kai yra nuotaika ir įkvėpimas….
Kaip paruošti:
- Minkštą sviestą išsukti su vanilės ekstraktu, cukrumi ir kiaušiniu iki baltumo. Lengviausia tai padaryti, aišku, elektriniu plaktuvu.
- Belieka sudėti kokosą, migdolus ir miltus. Tešla bus per minkšta kočioti, bet kieta, kad nuo šaukšto dribtų.
- Patiesti maistinės plėvelės. Dėti pusę tešlos ant jos ir formuoti dešrą. Ją susukti į plėvelę. Padaryti dvi dešreles tokias. Įdėti į šaldytuvą keletui valandų arba pusvalandžiui į šaldymo kamerą, kad sutvirtėtų ir sukietėtų tiek, kad galima būtų pjaustyti.
- Kai atšals ir beveik sušals, sutvirtės tešla, ją išimti, išvynioti iš plėvelės ir visą dešrą pavolioti cukruje. Pasiimti peilį, geriausia vingiuotą, skirtą duonai pjaustyti, ir supjaustyti maždaug 0,5 cm riekelėmis. Dėti į kepimo skardą ir kepti 200 C apie 10-15 minučių.
Jei norisi, galima pabarstyti ir sausainių viršų cukrumi. Iškepa jie greitai, kai imsit iš orkaitės, dar bus minkštoki, bet paskui jie greitai sukietėja ir būna trapūs, lengvi ir tikrai skanūs… Bet, aišku, geriausias dalykas yra tas, kad labai lengva juos gaminti…
Aš dar į tešlą aguonų saują įberiu, tai jos labai skaniai tinka prie kokoso… Dar turiu variantą su šokoladu ir lazdyno riešutais, bet čia kitą kartą… Žodžiu, elementarūs sausainiai ir tiek, tik man labai tas malkos metodas patinka…
Nuostabūs sausainukai ;]] o geriausias dalykas, kad tikrai lengvai pagaminami ir lieka tešlos tad kitąkart tereiks ištraukt ją iš kameros ;]]
šiaip pagalvojau,kad vietoj vanilės esencijos galima naudot ir romo ar migdolų(mačiau tokias parduotuvėj) tai dar kitoks skonis gautųsi ;}
Nuostabūs sausainukai ;]] o geriausias dalykas, kad tikrai lengvai pagaminami ir lieka tešlos tad kitąkart tereiks ištraukt ją iš kameros ;]]
šiaip pagalvojau,kad vietoj vanilės esencijos galima naudot ir romo ar migdolų(mačiau tokias parduotuvėj) tai dar kitoks skonis gautųsi ;}
Miela Beata,
Tai tobuli kokosiniai sausainiai. Labai skanūs, tokius labai mėgstu. Tik truputėlį padauginau vanilės, tai ji užgožia kokosų skonį, bet vis tiek tai tobuli sausainukai. Tik įspėju tas kurios keps, nedėkite labai arti vienas kito sausainuko, nes kai jie pradeda kepti truputėlį pasileidžia ir gaunasi blynukai 🙂
Niam niam 🙂
Labai skanūs sausainiukai, vos sugebėjau atsitraukti nuo jų, kad liktų ir kitiems šeimos nariams=) Ačiū už paprastą ir gardų desertą!
Dekui uz puiku recepta ! Skanumelis 😉
Beatute, o reikia būtinai dėti maltų migdolų? 😉 Kas atsitiktų jei nedėčiau?:**
Labukas aciu uz receptuka super sausainukai
Sakykite kuo galeciau pakeisti kvietinius miltus. Mane nuo ju labai beria 🙁 gal ryziu tiktu?