Šis receptas labai tinkamas savaitgaliui, iš vakaro pamarinuoji, iš ryto atsikeli pašauni, reikalus ramiai sutvarkai ir sėdi valgyt šventinių pietų – su brandintais šonkauliukais skonis be galo gilus ir ilgai grojantis.
Korėjietiški jautienos šonkauliai

Ingredientai
Patiekti
Gaminimas
Pirmiausia pasiruošiame marinatą: smulkiai sutarkuojame imbiero šaknį ir česnako skilteles, sumaišome su visais likusiais ingredientais – cukrumi, sojų padažu, sezamų aliejumi. Sudedame šonkaulius į gilią kepimo skardą ar indą, užpilame juos marinatu, gerai ištriname ir, uždengę kepimo folija, statome į šaldytuvą pernakt marinuotis.

Prieš kepdami išimame šonkaulius iš šaldytuvo darkart gerai juos ištriname marinatu, apvoliojame kepimo inde. Įpilame į indą apie 80-100 ml vandens ir vėl sandariai uždengiame indą kepimo folija.
Dedame indą į iki 140 laipsnių įkaitintą orkaitę ir paliekame šonkaulius kepti apie 4-5 valandas. Pusei laiko praėjus patikriname, ar niekas nedega ir inde yra truputis skysčio, jei ne – įpilame dar šiek tiek vandens ir toliau uždengę kepame. Šonkauliai bus beveik paruošti, kai mėsa tiesiog nusiners nuo kaulų.
Išimame šonkaulius iš orkaitės, atidengiame foliją ir palaistome mėsos viršų kepimo inde susikaupusiomis sultimis. Tuo tarpu įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių grilio režimu. Siunčiame šonkaulius į karštą orkaitę dar 10-15 minučių, kad mėsa gražiai apskrustų ir karamelizuotųsi.
Iškepusius šonkauliukus gardiname aitriosiomis paprikomis, smulkintais svogūnų laiškais, sezamų sėklomis, patiekiame su virtais ryžiais.

Šiaip tai džiaugiuosi, kad jautiena tikrai jau ne deficitinė ir šios mėsos pasirinkimas tik auga ir didėja. Nors pastebiu, kad dar ne visiems iki galo aišku, kuo skiriasi brandinta jautiena, o jei brandinta, tai kuo skiriasi sauso brandinimo nuo šlapio. Mėsos brandinimas tikrai nėra tas pats, kas padėti mėsą į savo šaldytuvo stalčių ir pamiršt ir kelioms dienoms. Kitas dalykas – jei perki belekokią jautieną gali ir nusivilti, mėsa bus kieta ir sunkiai paruošiama. Nieko nepadarysi, bet jei jau nori valgyti jautieną, tai geriau jau valgyt jos mažiau, bet užtat rinktis tik kokybišką. Mano šeima mėgsta jautieną ir lėtai troškintą, ir greitai keptą, todėl kai man pasiūlė pabandyt Alytaus rajone augintų Angus veislės jautukų mėsos, žinoma, kad sutikau.
UAB „Lietuviška jautiena“ patys gyvulius veisia, (kas tikrai nedažnai pasitaiko tarp jautienos tiekėjų) peni, patys jautieną brandina savo brandinimo kamerose ir patys tiekia geriausiems restoranams ir įnorgingiausiems klientams, tokiems kaip aš hahaha.. Išbandžius ne vieną šio tiekėjo produktą, atsakingai pareiškiu – labai gera kokybiška jautiena.
UAB LIETUVIŠKA JAUTIENA mėsos galima įsigyti e-parduotuvėje www.lithuanianbeef.com ir partnerių parduotuvėse:
e-parduotuvė www.mesininkas.lt;
fizinė parduotuvė – Mėsinė.lt- Tilžės g.44, Šiauliai;
fizinė parduotuvė-Mėsos gaminiai-Fabijoniškių g.2, Vilnius;
Gero skonio krautuvėlė-Druskininkai, Druskininkų g.3,
Esu išbandžiusi panašų receptą, tačiau šonkaulius marinuoju, vartau ir kepu kepimo rankovėje. Taip patogu! Rankos lieka švarios, šaldytuvas neprisisotina kvapo jų, galima lengvai persivežti pvz. į sodybą.
Beata, ar geriau šiam receptui rankovės nenaudot?
Kepiau, labai patiko. Tik pasirodo vietoj sojos įpyliau Terijaki padažo. Buvo šiek tiek per saldu, bet skanu
Labai mėgstu šitą marinatą, naudoju ne tik šonkauliams, bet ir šonkauliams su šonine ar lėtai keptai sprandinei.
Labas, Beata, kol kas tik palikau marinuotis (kvapas fantastiškas!), tik kilo klausimas – kada dėti druską su pipirais? 🙂 Į marinatą, prieš kepimą ar prieš patiekiant į stalą?
Šiaip marinatas tikrai puikus, dažnai naudoju, ne tik šonkauliams, bet ir plėšytai kiaulienai