Šis kriaušių ir slyvų pyragas yra tikrai derliaus ambasadorius. Mėgstu pyragus nekomplikuotus, kuriuose daug drėgmės ir vaisių. O šis – tikrai būtent toks. Rudeninių skonių ir prieskonių kupinas pyragas.
Daug slyvų, daug kriaušių – gal derinys ir kiek neįprastas, ne koks klasikinis obuolinis. Bet slyvos suteikia savo spalvą ir rūgštelės. O kriaušės – saldumo. Pyragus esame įpratę kepti su sviestu, tai nesiginčysim, kad sviestas yra skanių pyragų lyderis. Bet ar žinot, kad puikius pyragus galima iškepti ir su tyru alyvuogių aliejumi.
Biskvitiniams pyragams reikia sviestą puriai išplakti su cukrumi ir kiaušiniais. Tuomet pyragas bus minkštas ir purus. Bet ne visada sviesto turime namie, ne visada jis kambario temperatūros. O alyvuogių aliejus visuomet skystas. Jo nereikia atšildyti, budi ir laukia.
Kriaušių ir slyvų pyragas su alyvuogių aliejumi
Pyragui:
Papuošti:
Gaminimas
Keturis kiaušinius ir 150 g rudojo cukraus išplakame iki standžių putų. (Gali jaustis maži cukraus grūdeliai, bet nieko baisaus.)
Nesustodami plakti labai palengva, po šlakelį įplakame į kiaušinių masę alyvuogių aliejų – ims blizgėti. Šiek tiek aliejaus pasiliekame ir juo ištepame kepimo formą, kurios dugnas turi būti ištiestas kepimo popieriumi.
Į miltus beriame gerą žiupsnį druskos ir prieskonių: kardamono, cinamono, patarkuojame muskato riešuto. Įmaišome šaukštelį kepimo miltelių. Beriame sausuosius ingredientus į kiaušinių ir aliejaus plakinį, palengva išmaišome.
Keturių kriaušių odeles nulupame ir supjaustome kubeliais. Beriame į tešlą, išmaišome. Suverčiame į paruoštą kepimo formą. (Naudojau 25cm, atsegamais kraštais)
Slyvas perpjauname per pusę, išimame kauliukus ir gražiai sudedame ant pyrago viršaus. Slyvų nespaudžiame, nes norime, kad jos matytųsi.
Kepame 180–190 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. (Kaitinimas iš viršaus ir apačios
Papuošimas nebūtinas, bet skanus ir gražus. Kriaušes perpjauname per pusę, dėliojame kepimo inde, ant viršaus – truputėlis sviesto, cukraus, cinamono. Ir pašauname kepti į orkaitę, kol taps minkštos ir karamelizuosis.
Pyragui iškepus neskubame pjauti, leidžiame kiek pastovėti. Jei papuošimui naudojame karamelizuotas kriaušes, sudedame jas ant pyrago viršaus.
Jeigu mėgstate sausesnius pyragus, įdėkite dar porą šaukštų miltų. Man patinka drėgni pyragai, kad juose būtų mažiau miltų, todėl dedu minimalų kiekį miltų.