Čia tai tikrai namų virtuvės hitas – ko gero mėgstamiausias rudens kepinys – obuolių pyragas! Šįkart receptas atkeliavo iš kaimynų latvių virtuvės, o maisto redaktorės Rūtos močiutė jį dar labiau ištobulino!
Rūta atsimena, kaip močiutė kepdavo, ir jis buvo labai mėgstamas. Rūta rimtai pasižiūrėjo į šitą reikalą, išbandė jį ir su taukais, ir su sviestu, ir su daugiau ir mažiau mielių, ir su visokių rūšių miltais – labai patiko mums avižinių ir kvietinių derinys. Senoviniai receptai iš močiučių sąsiuvinių paprasti, nebūtinai tikslūs.
Latviškas mielinės tešlos obuolių pyragas
Reikės:
Patiekti:
Gaminimas
Į dubenį dedame abiejų rūšių miltus, beriame žiupsnį druskos, dedame minkštą sviestą, kelis šaukštus cukruas ir pirštais sutriname. Turėtų atrodyti kaip drėgni trupiniai, kaip kokie migdolų miltai.
Tuomet suberiame mieles ir išmaišome.
Pieną šiek tiek pašildome – neturi būti karštas, tik toks, kad būtų galima įkišti pirštą. Lengvai išplakame kiaušinį su pienu – galime šluotele ar šakute. Supilame skystį į miltus su sviestu ir mielėmis.
Gerai išmaišome. Išeis minkšta tešla. Ją pasidedame ant didelio kepimo lakšto ir iškočiojame į stačiakampį, kuris tilptų ant orkaitės skardos. Su kepimo popieriumi perkeliame ant skardos ir uždengę paliekame pakilti ir pasipūsti.
Obuolius nulupame, supjaustome riekelėmis. Apšlakstome citrinų sultimis. Užberiame cukraus ir gausiai cinamono. Išmaišome.
Ant tešlos išdėliojame skilteles – vieną šalia kitos, kad padengtų visą tešlos pagrindą.
Kepame 190 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.
Grietinę sumaišome su vaniliniu cukrumi ir užtepame ant pyrago. Apibarstome cinamonu.
ar su grietine jau nereikia pakepti ?
Ne, jau tik užpilti ant iškepusio.