Laurina pasakojo, kad kuskusas yra šventinis, šabui ar kokiai kitai ypatingai dienai skirtas, patiekalas. Į Izraelį jis atkeliavo iš Maroko, Tuniso ir Alžyro.
Kuskuso receptai vienas nuo kito skiriasi, tad nuolat kyla rimta diskusija: kam gi jis priklauso ir kieno gi yra skaniausias. Panašiai, kaip pas mus su barščiais.
Kuskusas Prancūzijoje populiarus ne tik vietos žydų ir išeivių iš Šiaurės Afrikos bendruomenėse, bet jį pamėgę ir prancūzai. Kuskusui skirta garbinga trečioji vieta populiariausių patiekalų trisdešimtuke, o lenkia jis net mums gerai žinomą ar bent jau girdėtą beof bourguignon. Populiaresnis nei kuskusas yra tik pirmoje vietoje atsidūrusi anties krūtinėlė ir antrosios vietos laimėtojos – midijos su keptomis bulvytėmis.
Laurinos kuskusas su jautiena ir daržovėmis
Reikės:
Prieskonių:
Gaminimas
Įkaitiname puode aliejų, jame pakepame mėsą (galima visą gabalą, galima ir smulkinti). Ją išėmę, tame pačiame aliejuje apkepame svogūną, česnakus, pomidorų pastą ir prieskonius. Dedame mėsą ir visas kietas daržoves (šaknis, bulves pjaustau dideliais gabalais, nes kitaip suvirs į košę). Nei moliūgo, nei cukinijos, nei kopūsto, nei žaliosios saliero dalies kol kas nededame.
Viską gerai sumaišome, pilame verdantį vandenį, kad apsemtų, dedame druskos/sultinio kubelių pagal skonį ir puodą uždarome. 1 valandai – greitpuodyje, 3 valandoms – paprastame puode.
Ragaujame, ar skanu. Jei ko trūksta, pridedame. Tuomet suberiame greitai verdančias daržoves ir paliekame dar 10-15 minučių, jei gaminame greitpuodyje, o jei paprastame puode – 30-45 minutes. Jei matome, kad trūksta vandens, dar įpilame. Labai svarbu ragauti, ar užtenka prieskonių.
Kol daržovės troškinasi, ruošiame kuskuso sriubai kruopas. Kuskusą pagardiname druska, pilame 3-5 šaukštus aliejaus, išmaišome šakute ir užpilame verdančiu vandeniu. Reikia, kad vanduo kruopas apsemtų piršto storumo sluoksniu. Uždengiame dangčiu ir paliekame 10 minučių. Tada atsargiai su šakute išpurename ir vėl uždengiame. Jei norisi minštesnio, tai 2 minutės mokrobangų krrosnelėje jį labai gerai suminkštins. Bet man patinka ant kuskuso pilti karštą sriubą, ji savaime kuskusą suminkština.
Patiekiame arba viską bendroje lėkštėje – kuskusas dedamas per vidurį, o daržovės ir mėsa – aplinkui. Sriuba – sriubinėje. Tada kiekvienas savo dubenėlyje komponuoja, kaip išmano. Sriuba tarnauja kaip padažas, nors man ji – pagrindinis patiekalas. Galima pabarstyti smulkiai kapotomis šviežiomis kalendromis ar petražolėmis.
Kaip daugelis šabo patiekalų, kuskusas yra ilgai gaminamas. Todėl Laurina siūlo naudoti greitpuodį. Bus greičiau, o ir mėsa bus minkštesnė. Bet viską galite daryti ir troškinimui tinkame puode su dangčiu. O jei naudosite greitpuodį, procesas sutrumpės kokiomis 3 valandomis ir būsite tikri, kad mėsa bus minkšta, tirps burnoje.
Daržoves rinkitės, kokias mėgstate, tik žiūrėkite, kad tilptų į puodą. Mano patirtis rodo, kad kopūstas susivalgo greičiausiai, tai dėkite jo bent pusę galvos.
Nuostabaus skonio patiekalas! Nors užtrunka be greitpuodzio, bet verta