Man nuo vaikystės patinka vištų sparneliai. Jei kepama višta, aš valgau sparnelius – jie gardžiai riebūs ir juos galima pakramtyti. Azijietiškus, „lipnius” sparnelius visi žinome iš kinų ar korėjiečių virtuvės – bet aš sparnelių negruzdinsiu aliejuje, tik truputį paskrudinsiu, kad lengva tešla suteiktų malonaus traškumo, ir kepsiu orkaitėje. Jei turite karšto oro gruzdintuvę – galite naudoti ir ją, kad sparneliai gražiausiai apskrustų, aš namie dažniausiai taip ir gaminu, bet puikiai pavyks ir orkaitėje su vėjeliu. Būtinai šalia pasigaminkite traškių ir gaivių kopūstų salotų ar bet kokių mėgstamų – valgytojų kviesti nereikės, patys atbėgs, jums liks tik su malonumu stebėti, kaip sparneliai kosminiu greičiu tirpsta laimingose burnose ir klausytis komplimentų, kokie jie neatsivalgomi.
Lipnūs azijietiški sparneliai su kopūstų salotomis
Sparneliams:
Kopūstų salotoms:
Gaminimas
Pradedame nuo sparnelių:
Standartinis sparnelis, kurį nusiperkame parduotuvėje, yra trijų dalių. Jį pjaustome į mažesnes dalis, kad būtų patogiau valgyti. Pjauname per sąnarius, kur matosi baltesnė dalis, kad peilis neatsitrenktų į kaulą. Taip padalijame visus sparnelius.
Dabar pamarinuosime sparnelius dideliame dubenyje. Prieskoniai paprasti: druska, grūsti pipirai (jų nepagailėkite), kuminas ir kalendra. Pašlakstome aliejumi ir išmaišome ranka. Nebūtina ilgai marinuoti, aš, tiesą sakant, iš karto gaminu, bet jei leisite pasimarinuoti – bus dar truputį sodriau.
Į prieskoniuotą vištieną pilame du tris šaukštus vandens, beriame bulvių arba kukurūzų krakmolo. Pamaišome, kad kiekvienas sparnelis pasidengtų lyg plona lietinių tešla. Krakmolą galite berti dalimis, vis pamaišydami, kad jis nesušoktų į gabalą. Sparneliai paruošti.
Imame skardą. Klojame ją kepimo popieriumi. Sparnelius gražiai išdėliojame. Pusantro kilogramo sparnelių tikrai reikės dviejų ar trijų skardų. Negalime jų sugrūsti, nes jie neapskrus ir bus netraškūs. Apipurškiame sparnelius alyvuogių aliejumi arba patepame kiekvieną aliejuje suvilgytu konditeriniu teptuku. Kepame karštoje orkaitėje, su vėjeliu, 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Ruošiame lipnųjį padažą sparneliams. Į nedidelį puodą dedame porą šaukštų kečupo, kuriame jau yra šiek tiek cukraus, ir šaukštą siračos. Saldumo suteiks ir kreminis balzaminis actas, įpilame. Dar įpilame sojų padažo – tiek pat, kiek balzaminio acto ir šlakelį citrinos sulčių. Viską pakaitiname, kad skoniai susimaišytų ir padažas būtų karštas – toks neatvėsins karštų sparnelių.
Pasiruošiame didelį dubenį ir perkeliame į jį apskrudusius sparnelius. Užpilame padažo ir pamakaluojame, kad kiekvienas sparnelis apsiveltų. Ant viršaus pabarstome kalendrų ir aitriųjų paprikų, galima dar ir sezamų sėklų užberti dėl grožio.
Salotos:
Kopūsto galvą pjauname perpus ir smulkiname pjaustykle mandolina arba plonomis juostelėmis – peiliu.
Kaliaropę šiek tiek apskutam, pjaustome griežinėliais – juos patogiau tarkuoti mandolina. Baltąjį ridiką taip pat apskutame ir smulkiname pjaustykle arba paprastu daržovių skustuvu pripjaustome plonyčių juostelių.
Agurkus, morkas ir ridikėlius supjaustome irgi smulkiai, geriausiai – juostelėmis. Jei ridikėliai iš jūsų lysvės, žinote, kad niekuo nepurškėte – galite papjaustyti ir jų lapų, jie valgomi ir skanūs. Čia pat pripjaustome žalumynų: petražolių, kalendrų, krapų – viskas tinka salotoms. Tokias salotas man patinka ne maišyti, o sudėti „frakcijomis”, padalyti. Tai imame platesnį dubenį ir gražiai dėliojame daržoves.
Dabar imamės salotų padažo – jį gaminsime su žemės riešutų kremu, sojų padažu, sirača ir žemės riešutais. Bus aštrus, traškus ir pilnas azijietiškų natų. Imame žaliąją citriną, patarkuojame jos žievelę į dubenėlį. Ten pat pilame porą šaukštų kepintų sezamų aliejaus, įtarkuojame porą skiltelių česnako ir imbiero. Perpjauname žaliąją citriną perpus ir išspaudžiame į gaminamą padažą jos sultis, dar dedame porą šaukštų obuolių acto. Ten pat keliauja penki šeši šaukštai sojų padažo ir šaukštas aštriosios siračos. Dedame du kupinus šaukštus riešutų kremo – gali būti kreminis, bet tinka ir su gabaliukais. Viską išmaišome. Beje, šis padažas puikiai tinka su įvairiausiomis salotomis ar tais pačiais keptais vištų sparneliais.
Dabar imamės salotų padažo – jį gaminsime su žemės riešutų kremu, sojų padažu, sirača ir žemės riešutais. Bus aštrus, traškus ir pilnas azijietiškų natų. Imame žaliąją citriną, patarkuojame jos žievelę į dubenėlį. Ten pat pilame porą šaukštų kepintų sezamų aliejaus, įtarkuojame porą skiltelių česnako ir imbiero. Perpjauname žaliąją citriną perpus ir išspaudžiame į gaminamą padažą jos sultis, dar dedame porą šaukštų obuolių acto. Ten pat keliauja penki šeši šaukštai sojų padažo ir šaukštas aštriosios siračos. Dedame du kupinus šaukštus riešutų kremo – gali būti kreminis, bet tinka ir su gabaliukais. Viską išmaišome. Beje, šis padažas puikiai tinka su įvairiausiomis salotomis ar tais pačiais keptais vištų sparneliais.
Padažą užpilame ant salotų tik prieš patiekiant.