Dar man patinka, kad šaltiena yra ir zero waste, ir naminis, ir dar lėtas maistas. Kitaip tariant, pagal visas paskutines madas… Nors žinau, kad žmonės jau gal tikrai rečiau ją verda ir vis galvoja, kad tai kažkoks bobučių ir tetučių maistas.
Šaltieną galima ir iš vištienos, ir iš jautienos, ir kalakutienos, ir, aišku, kiaulienos virti. Svarbiausia, turėti geros mėsos, ją man patinka pasūdyti iš anksto- parą iki virimo. Ir esminis gerumas, kad aš ją gaminau per dvi dienas, nes vieną dieną išviriau ir atskyriau nuo kaulų mėsą ir sultinį, nes nebūčiau spėjusi visko tą pačią dieną.
Tas dviejų dienų procesas dar padeda išvengti to tauko sluoksnio ant šaltienos, nes sultinys sustingo, tauką nugriebiau. Tada pamačiau, kad labai standus mano sultinys (čia dėl veršienos kulninės), tai dar vandens pripyliau, ir pridėjau žalumynų – krapų ir pertražolių. Ir dar vienas triukas, kurį išmokau iš žurnalo ir Rūtos, įdėti į sultinį česnako. Ir dar svarbu, kad ji būtų gerai pasūdyta, nes atvėsusi netenka dalies skonio…
Mano meilė šaltiena arba kaip ją išvirti tobulai
Reikės:
Daržovės ir žalumynai:
Pabaigai:
Gaminimas
Nuplauname mėsą, pasūdome, ir paliekame per naktį. Kitą dieną dedame mėsą į didelį puodą, užpilame vandeniu, pridedame laurų lapų, svogūnų, česnakų ir prieskonių ir lėtai ramiai verdam. Nugriebiame putas. Verdame kokias 3 val . Tada sudedam daržoves ir paverdam dar 45 min.
Jei sultinio per mažai, papildomai įpilame vandens, turi šiek tiek apsemti. Bet, aišku, priklauso nuo puodo.
Nupilame sultinį per sietelį į indelį. Mėsą sudedame į kitą puodą/lėkštę – ji praktiškai išsineria iš kaulų. Leidžiame atvėsti. Mėsą supjaustome.
Sultinį ragaujame, turi būti toks sodrus ir pabaigoje, pagal Rūta, įmaišome į karštą sultinį sutrintas česnako skilteles ir susmulkintus žalumynus. Užpilam mėsą sultiniu. Paliekame sustingti.
Šaltieną valgau su daržovėmis ir su duona, net su kiaušiniais pašildytą ant keptuvės… Ką čia jau ir bepasakysi – ŠALTIENA YRA JĖGA… Aš sakyčiau, tai tiesiog lietuviškas supermaistas.
Būtinai išbandysiu Velykoms! Tai ir mano vaikystes maistas nors amžiumi nesiekiu 30 metų ir nesu nei tetulė nei bobulė, bet vaikystėje neįsivaizduodavau kokios šventes be šaltienos inors visada gamindavo mama, esant šiai karantino situacijai teks perimti šaltienos šefes statusą ! Ir nors valgysiu ją viena, šaltiena apdovanosiu Velykų išvakarėse kolegas #tegyvuojsaltiena
Kaip pagaminti šaltienai rugštų užpilą?
Svogūnai , pjaustyti pusžiedžiais, actas ( maistinis, obuolių ar koks kitoks mėgiamas ) , juodieji pipirai malti, vanduo. ( reguliuojama pagal mėgiamą rūgštumą) jeigu norisi saldžiarūgščio, galima įdėti šaukštelį be kaupo cukraus.