Spausdinti

Štai jums klausimas iš kulinarijos egzamino teorinės dalies: su kokiu ingredientu pagamintas patiekalas vadinamas florentine? Oi tik nesumaišykime su florentinais, kurie yra gaminami truputį kitaip – tai riešutų ir džiovintų vaisių karamele sulipdyti sausainiai, saldainiai, bet apie juos vėliau.  Tai kas yra taip vadinama ir Florencijos  stiliumi padaryta??? Tai – patiekalas su špinatais, todėl menkė florentine restorano meniu reikš, kad ji glaudžioje draugystėje su špinatais… Tikrai esate girdėję apie eggs florentine – tai Benedikto kiaušinio pusbrolis žaliasis, tik jei Benediktas su šonine ar kumpiu (tradiciškai turėtų būti su virtu rūkytu kumpiu), tai florentinietiški kiaušiniai labai sveikuoliškai nusiteikę su gausuma špinatų. Taip, dabar tikrai galima nusipirkti šviežių špinatų, tik, aišku, jie brangūs, ir špinatai turi tokią savybę – paveikti karščio susitrauks dar labiau, nei kašmyrinis megztukas, išskalbtas patalynės režimu. Tad tai, kas bus dvi pilnos saujos, pavirs į špygelę špinatuotą, arba tiesiog šaukštą špinatų, kai visas vanduo pasitrauks ir lapeliai suvys. Bet šiuo žieminiu metu šaldyti špinatai, kurie jau būna nuplikyti ir suspausti kubeliais, yra pats tas, be to jie tikrai nedaug kainuoja, ir jei pamatytumėt, koks kiekis žalių špinatų tam šaldytam pake pasislėpęs, tai labai nustebtumėt. Užteks apie špinatus, grįžkime prie menkės. Žuvis – labai gerai, ir kartą ar du, ar net tris ją per savaitę valgyti privaloma, bet tik vienas patarimas, žuvį iš parduotuvės – tiesiai į orkaitę, jai „palauk“ nėra… ir nereikia. Bet vėlgi galbūt norėsite šiam patiekalui naudot šaldytą??? Visada prašom, tik geriau atšildyti prieš tai, nes atšildama ji oi daug vandens paleidžia, ir to vandens nenorim galutiniam patiekale, nes tada padažas neiškeps ir nesutvirtės, ir bus pliurzelė, bet tikrai ne patiekalo pabaiga.

Taigi kaip aš šitą menkę paruošiau, ogi labai paprastai: turėjau likusių šaltų virtų ryžių, čia tiks tik virti, nes jei bertume nevirtus, tai paskui ir tektų kramsnoti nevirtus, taigi virti ryžiai – buvo laukinių ir rudų basmati ryžių mišinys, išvirta paprastai dideliame kiekyje vandens. Jų buvo visai nedaug, galbūt kokie 100 g, trys saujelės. Taigi ryžiai kaip paklotas, ant viršaus menkės gabaliukai švieži, žali, niekaip neapdoroti, pabarstyti paprastai trupučiu druskos ir pipirų ir ant viršaus baltas padažas su sūriu ir špinatais, tuomet šmaukšt į orkaitę, dešimt minučių – vakarienė ant stalo, viskas viename – ir angliavandeniai, ir žalumynai, ir baltymai.

Menkė “Florentine” t.y. Florencijos stiliumi arba Puikus šeimos vakarienės patiekalas su žuvimi, ryžiais ir špinatais

0
komentarai
31
Porcijos
4 asm.
Gaminimo laikas
20 min.
Kepimo, virimo laikas
12 min.

Reikės:

100-200 g virtų ryžių (galite dėti daugiau)
400-500 g menkės filė, nedidelių keturių gabaliukų
150 g špinatų (čia apie pusė ar trečdalis šaldytų špinatų pako), galite dėti ir žalius
30 g sviesto
kupino šaukšto miltų
300 ml pieno
60 g tarkuoto fermentinio sūrio (galima daugiau) (aš dėjau apie 40 g čederio ir apie 20 g parmezano)
druskos
pipirų
muskato riešuto šviežiai tarkuoto
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Pasiruošiame kepimo indą su truputį aukštesniais krašteliais, bet galima ir beveik ant skardelės kepti, bet vis tiek indas turi turėti kraštelius, nes padažas išbėgs kitaip.

2

Pasiruošiam padažą: sviestą ištirpiname, beriame miltus, sumaišom ir po truputį pilame pieną, ir maišome po truputį ir nuolatos, kol išverdame vientisą baltą padažą, tada įtarkuojame truputį muskato, druskos įberiam ir dedam sutarkuotą sūrį, pamaišom ir išjungiam ugnį. Padažas turi būti klampus ir tirštas.

3

Špinatai, jei jie švieži lapeliai, tai grūdame juos visus į karštą padažą – jie kaip mat suvys, o jei šaldyti, perliejame verdančiu vandeniu ir leidžiame truputį atsileisti ir nuvarvėti, tada dedame į karštą padažą ir pamaišome, kol špinatai pasileis ir pasklis po padažą.

Reklama
41011
4

Į kepimo indą dedame ryžius, ant jų uždedame menkės filė gabaliukus, tada užpilame padažą su špinatais ant žuvies gabaliukų, dar pabarstome trupučiu sūrio (jau šitam reikalui galima pasilikti parmezaną).

5

Šauname į 200 laipsnių orkaitę 10-12 minučių ir kepam visu garsu. Iškepę bus, kai viršūnėlės ir padažo paviršius, ir sūris užtarkuotas ant viršaus paruduoja, bet nereikia perkept, nes žuvis bus sausa. Viskas, ko reikia, tai tik, kad žuvis iškeptų ir padažas truputį sutvirtėtų. Viskas viename vadinasi šitas patiekalas.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Mielai kepčiau, bet paskutinį kartą labai nusivyliau pirkta šaldyta menke, daug ledo, skonis tai be skonio. Ech, kad gyvenčiau prie jūros, Klaipėdoje pvz., pirkčiau žuvytę tiesiai iš žvejų ir valgyčiau ją kasdien 🙂 na beveik kasdien 🙂 Kelis kartelius teko įsigyti iš žvejų (seniai tai buvo, oi kaip seniai), tai šviežia žuvis yra šviežia, neapsakoma, nepakartojama… Ir tikrai labai tiktų gaminant šį patiekaliuką. Niam niam. Skanaus visiems 🙂

  2. Neesame dideli zuvies megejai, tiksliau gal mano vyras buna bamba , kad nuo zuvies nesotu todel daznai ir nedarau. Bet si zuvis yra nereali , nu tokia skani..pasaka…Nors esu receptu knygu maniake, ir kaskart vis darau vis kita patiekala, bet sia zuvyte irasysiu i savo megstamiausiu patiekalu sarasa ir gaminsiu ne karta. Apskritai dievunu Beata Jusu maista ir esu egaline Jusu gerbeja.Esu nusivylusi tik keletu patiekalu. Sekmes JUms ir toliau kuriant nuostabu maist a 🙂

  3. Labai skubejau ka nors greitai pagaminti ir radau ši receptą. Tikrai tikrai nenusivyliau, tiksliau maloniai likau nustebinta, taip skanu ir taip greita!!!

  4. Beata, kur Lietuvoje galima nusipirkti cederio surio.man jis labai patinka, bet kol kas niekur nemaciau pirkti.tempti lagaminuose is uzsienio reik 😉 aciu 🙂

  5. Ką tik pasigaminau šį patiekalą, ir žuvis per 12min neiškepė;/ teko pabaigti keptuvėje apkept o tada visai pasileido ir gavosi kaip seniem žmonėm arba vaikam sutrinta žuvies košė, nepaisant to(dantų turiu, bet kartais gerai ir nekramtyti:D) padažas dieviškas, špinatai sūris, tiesiog mmmm. bandysiu su šviežia žuvim dar karta 🙂

  6. Vakar kaip tik pasigavau pora menkiu, teks isbandyt receptuka jauciu skanumelis bus, panasiai gaminuosi kita ivairia zuvy, tik kad be spinatu ir su grietinele gardu taip pat.

  7. Vakar kaip tik pasigavau pora menkiu, teks isbandyt receptuka jauciu skanumelis bus, panasiai gaminuosi kita ivairia zuvy, tik kad be spinatu ir su grietinele gardu taip pat.

  8. Sveiki.O ką patartumėte vietoj špinatų panaudot.Mano šeimyna su jais nedraugauja 🙁

  9. Sveiki. Vis susiduriu su orkaitės iššūkiais 🙂 Noriu išmėginti šį receptą ir nežinau, koks orkaitės rėžimas turi būti, kad kaitintų iš viršaus, apačios, iš abiejų pusių, ar su griliu, ar su ventiliatorium? Aprašymuose dažniausiai minima mėsa, o štai kas geriau žuvei, nerašoma (arba nerandu)…

  10. Man labai gerai gavosi,nebuvo per skysta,su rusva plutele!galiu pridet foto. Naudojau sviezia file,saldytus spinatus. Dieviskai skanu:) receptas pavyko.

  11. Labai abejojau tuo receptu…. ir ne veltui. Labai nepatiko. Miltai suteikė patiekalui labai nemalonu gomuriui pojūtį. Suvėlė visą burną… Matyt autorius pasiskolino receptą ar jo dalį iš anglų virtuvės. Ji beje niekada neturėjo gero vardo.

  12. Ryzius viriau atskirai, patiekiau atskirai. Tiems kas nori isvengti makaliuzes ispudzio. Spinatus keiciau bazilikais, piena – grietinele. Ir ipyliau del skonio 50 g. gero balto vyno. Menke kepem orkaiteje uzpilta padazu. Ryzius patiekem atskirai- labai skani vakariene.

  13. Puikiai gavosi:) Gaminau su laukiniais ir rudaisiais virtais ryžiais, o vietoje špinatų – brokoliai – super skonis. Ačiū Beata 🙂

Rašyti komentarą