Ugnis ir ledas, ugnis ir ledas…. oi, kaip gražiai dainavo gražuolė Inga Valinskienė ir ne toks gražus, bet vistiek labai simpatiškas Edmundas Kučinskas…. (ar tikrai jie dainavo? mano lietuviškos estrados žinios yra apgailėtinos) O kada bus sukurta daina: slyvos ir šokolaaaadassss????? (kuris, įdomu, iš jų būtų slyva, o kuris šokoladas?? čia šiaip, retorinis klausimas) Bet tikrai ne prastesnis derinys. (Džiovintos slyvos ir šokoladas, jei tiksliau)
O jei iš tikrųjų, tai ne iš gero gyvenimo gimė šis desertas. Nes buvo taip: praėjusį sekmadienį turėjom svečių pietums, reikėjo kažką sugalvot desertui, namie beveik nieko nebuvo, valgėm tik tai, kas spintelėse ir šaldikliuose sukaupta, į parduotuvę tingėjau/neturėjau laiko/negalėjau nuvažiuot, taigi reikėjo suktis su tuo, ką turim. Na ką, ir išsukau, visai sakyčiau, nieko tokio dalyką. Mane dabar truputį „ant morengų” traukia, pavlova – pats geriausias pasaulio desertas šiuo metu, bet kadangi braškių nebuvo, tai padariau šitaip: iš riešutų, šokolado ir džiovintų slyvų iškepiau morenginį padą. Paskui arbatoje išmirkiau, brendžiu pagirdžiau džiovintas slyvas ir ant morengo sudėjau, o pabaigtuvėm – plakta grietinėlė ant viršaus.
Morenginis tortas su džiovintomis slyvomis ir šokoladu
Morengo padui:
Pabaigai:
Gaminimas
Gaminame morenginį pagrindą:
Orkaitę įjungti 150C. Riešutus ir šokoladą sudėti į virtuvini kombainą ir dvi –trisminutes ant smarkaus režimo sumalti, kad būtų tokie rupoki trupiniai/ miltai. Slyvas supjaustyti. Vieną slyvą bent į penkis gabalėlius, tokiu smulkumu. Kiaušinių baltymus mikseriu pradėti plakti, kai pasidarys tokios peršviečiamos putos, pradėti dėti po šaukštelį cukrų ir toliau plakti, kol pasidaro standi, blizgi puta. Į išplaktus kiaušinių baltymus supilti smulkintus riešutus ir šokoladą bei slyvas, sumaišyti, bet nepermaišyti.
Torto formos dugną ištiesti kepimo popieriumi. Supilti paruošą baltymų, riešutų, šokolado, slyvų masę. Išlyginti viršų. Ji tokia tiršta ir labai skani bus. Pašauti į orkaitę ir kepti apie penkiasdešimt minučių. Tada orkaitę išjungti, o morengą palikti ten ataušti per naktį arba bent dviem valandom, kol atšals orkaitė. Kai atšals, peiliu perbraukti per kraštus, išimti iš formos, padėti ant lėkštės.
Finalizuojame:
Slyvas, jei truputį susitraukę, ar kokiais dalykais neaiškiais aplipusios, nuplauti karštu vandeniu. Pasidaryti puodelį stiprios stiprios juodos (aš dariau earl grey) arbatos. Slyvas užpilti verdančia arbata ir leisti jom pagulėti arbatoje bent 40min. Tada arbatą nupilti, bet palikti slyvas tokias visas šlapias ir išpampusias, jas supjaustyti, visas sultis, kurios išbėgo iš jų, supilti atgal nuo pjaustymo lentelės. Supjaustytas slyvas pašlakstyti brendžiu ir padėti į šaldytuvą, kad jos atšaltų, nes gali būt dar tokios šiltokos nuo arbatos..
Kai atšąla, jos gulės tokiam pusiau skystam brendžio, arbatos ir savo sulčių sirupėlyje. Slyvas kartu su sirupėliu išdėlioti ant morenginio pado. Grietinėlę išplakti (be cukraus) ir gražiai tortelį su slyvomis karūnuoti grietinėle. Pjaustyti ir valgyti. Čia vienas iš tų tortelių, kuriuos reikia sudėlioti ir iš karto duoti svečiam valgyti.
Morenginį padą rekomenduoju išsikepti iš vakaro. O sudėlioti viską ir valgyti kitą dieną.
Aš kitą kartą pabandysiu kepti iš tos pačios morenginės masės kepti du papločius, slyvas dar truputį pagerinti ir tepti jas per vidurį kartu su grietinele ir dar grietinėlės ant viršaus. Čia mano amžino kritiko Nicholsono pasiūlymastoks buvo….
Bet šiaip, kaip dalykui, kuris gimė iš to, ką radau spintelėje, manau, rezultatas labai geras.
O pavyktų baltymus gerai išplakti iki baltos, kremiškos putelės vien šakute?:) Nes čia,kur esu nėra jokių mikserių ir pan.