Ispanijos įkvėpta spalvinga NETRADICINĖ paelija, kurią greitai pasigaminsite namie, nereiks jokių specialių keptuvių, pakaks orkaitės.
Paelija su čorisu orkaitėje
Reikės:
Gaminimas
Pirmiausia kubeliais susmulkiname čorisą ir beriame į įkaitintą keptuvę apkepti. Kai iš dešros išsiskirs riebaliukai, keptuvėn siunčiame ir vištų petukus, kepame retkarčiais vis pamaišydami, kad apskrustų iš visų pusių. Kubeliais supjaustome ir papriką bei pomidorus, juos taip pat siunčiame į keptuvę, kad imtų minkštėti.
Šiame etape į keptuvę dedame šakelę rozmarino ir vieną skiltelę smulkinto česnako, kad pasidalintų savo skoniais.
Žiupsnį šafrano užpilame karštu sultiniu ir išmaišome. Pasigrožime ir pasimėgaujame stulbinančia spalva ir su niekuo nesulyginamu aromatu. Atidedame trumpam į šoną.
Į keptuvę beriame rūkytų paprikų miltelius, gerai išmaišome. Tada jau pilame sultinį, baltąjį vyną, išmaišome ir leidžiame viskam užvirti. Paragaujame, ar susidaręs skystis pakankamai sūrus (o turi būti tikrai sūroka – ryžiai mėgsta druską). Galiausiai lygiu sluoksniu ant viršaus suberiame ryžius, šaukštu truputį paskirstome, kad tikrai visi sudrėktų ir viskas, paliekame ramybėje – čia ne koks rizotas, kurį reikia nuolatos maišyti.
Paverdame ant kaitlėntės apie 3 minutes, kol vandens perteklius nugaruos ir siuničame kepti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 20-25 minutes. Tinkamai paruošti, ryžiai turėtų būti jau išvirę, nebe traškūs. Jei taip nutiko, kad ryžiai viduryje keptuvės dar kieti (paviršuje gali būti susidaręs apskrudusių ryžių sluoksnis, tad tikrinkite ryžius iš viduriuko), tada tolygiai užpilkite 50-80 ml vandens ir siųskite keptuvę atgal į išjungtą, dar karštą orkaitę 5-10 minučių. Likusi kaitra truėtų galutinai suminkštinti ryžius.