Pascha – nekeptas velykinis varškės desertas
Varškės masei reikės:
Priedams:
Gaminimas
Varškę pertriname per tankų sietelį ir išsukame dideliame moliniame dubenyje, įmaišydami po vieną kiaušinio trynį, po šaukštą sviesto, kol sudedame visą pakelį. Suberiame ir miltelinį cukrų.
Perpjauname vanilės ankštį, į masę įberiame vanilės sėklyčių.
Karamelizuojame šviežius riešutus, Vytauto parvežtus iš Gruzijos: į keptuvę įberiame tris šaukštus rudojo cukraus, pakaitiname, kol išsilydys iki skystos karamelės, sudedame riešutus, pamaišome mediniu šaukštu, kad jie pasidengtų griliažo plėvele. Išimame po vieną ir guldome ant sviestinio popieriaus, kad atauštų. (Nepalikti aušti keptuvėje, nes sulips į guzą.)
Nulupame 2 apelsinus ir 2 citrinas, nupjauname baltas žievelės dalis. Geltonąją dalį supjaustome 1 cm skersmens kubeliais. Žieveles karamelizuojame kaip riešutus. Keptuvėje žievelės turi gulėti vienu sluoksniu, kad „neatsitiktų“ uogienė.
Gražiausias riešutų puseles paliekame desertui papuošti, likusius pasmulkiname ir kartu su pasiruoštomis cukatomis atsargiai įmaišome į varškės masę.
Įmaišome smulkinto juodojo šokolado (vieną plytelę).
Į aukštą apskritos formos dubenį įklojame drobelę ir sukrečiame visą masę. Paspaudžiame ir padedame į šaldytuvą nakčiai.
Kitą dieną garų vonelėje išlydome 50 gramų sviesto ir plytelę juodojo šokolado.
Išvyniojame iš drobės „sūrį“ ir užpilame lydytą masę taip, kad šonuose nubėgtų tarytum varvekliai.
Puošybai atidėtais riešutais ratu apdėliojame „sūrio“ kraštus.
Apelsino žieveles nupjauname ir supjaustome 3 mm juostelėmis. Karamelizuojame jas kaip riešutus – keptuvėje jos susisuks į spirales. Iš šių žievelių komponuojame gėlę pačiame „Paschos“ viduryje.
Kuo būtų galima keisti varškę? Suprantu, kad klausimas skamba keistai, nes tai varškės desertas, bet pas mane nėra varškėėėės ricotta? Pirmo sale ? Kuo nors ?
Man klausimas dėl kiaušinių iškilo. Ar be jų niekaip? Nėra naminių, tad nesinori bet kokių dėti…
Laba diena, nesuprantu 4 punkto, ar tik žieveles naudoti ar ir pati apelsina su citrina reikia supjaustyti 1cm skersmens kubeliais. Ačiū
Sveika, man dabar dėl apelsino ir citrinos klausimas Naudojama tik žievelė? Patys vaisiai nereikalingi?
Laba diena. O sviestą sūdytą naudoti?