Jei trumpai, šios salotos gaminamos iš keletos elementų: pirmu smuiku, aišku, griežia kepti burokėliai, maistingai palaiko avinžirniai su porų saldumu, pritaria nepervirti grikiai, lengvai marinuoti obuoliai gražiai skonį rūgštele pjauna, o ožkos sūris apvoliotas žolelėmis puošia ir turtais savo karūnuoja. Didžiuojuos ir taškas.
Poetiškos burokėlių salotos su grikiais
Burokėliams:
Obuolių marinavimui:
Sūrio ritinėliams:
Užpilui:
Kruopoms:
Gaminimas
Ruošiame burokėlius:
Burokėlius supjaustom skiltelėm, klojam jas į skardą, pašlakstom balzamiko actu ir aliejumi, pabarstom džiovinta aitriąja paprika, druska bei pipirais ir kepam apie valandą karštoje orkaitėje 200C. Galite kepti rankovėję arba pridengę indą su kepimo popieriumi ar folija – greičiau suminkštės, o pabaigoje patarčiau įjungti vėjelį ir nuimti pridengimą, kad apdžiūtų apskrustų, bet išliktų kandami.
Ruošiame kruopas:
Porą smulkiai supjaustom, pakepinam apie penkias minutes ant vidutinės ugnies, o pabaigoje suberiam nusunktus virtus avinžirnius. Viską pašildom keptuvėje apie tris minutes, pabaigoje įspaudžiam truputį citrinos sulčių ir užberiam druskos.
Išsiverdame lengvai pasūdytame vandenyje stiklinę grikių. Tik nepervirkite. Jie turi likti lengvai kieti.
Marinuojame obuolius:
Marinatą gaminame taip: actą, vandenį, cukrų, prieskonius pakaitiname puodelyje, leidžiam atvėsti, o tada užpilam ant plonai supjaustytų obuolių. Aš pyliau šiltą dar gerokai, nes laiko nebuvo prūdai, bet geriau būtų marinatą atvėsinti. Galima naudoti ir paprastus obuolius, juos supjaustyti paskutinę minutę, kad neparuduotų arba pašlakstyti citrinos sultimis.
Gaminame ožkos sūrio ritinukus:
Susmulkiname žoleles: krapus ir petražoles. Surakuojame smulkiai apelsino žievelę ir sumaišome su kapotomis žolelėmis. Šaukštelių pagalba suformuojame sūrio rutuliuką ir apvoliojame jį pagarduose.
Užpilo sumaišymas:
Citrinos sultis sumaišom su medumi ir druska, įsukam alyvuogių aliejų.
Montuojam salotas:
Į plaščią lėkštę tiesiam virtus ir padžiovintus grikius (galite tai padaryti orkaitėje), šalia beriame porus su avinžirniais, išdėliojam burokėlius, tada obuolių skilteles, tarpuose rutuliukų prikaišiojam. Pašlakstom užpilu. Šalia dubuo žalių lapų gali būti, jei jų yra ir norisi.