Labai paprastas paruošti, turintis daugiau nei 100 metų istoriją, pyragas. Pyrago legenda pasakoja, kad dvi seserys Tatin, valdžiusios šeimos viešbutį Prancūzijoje, yra šio pyrago kūrėjos. Kartą pyragas iškrito kepėjai iš rankų, apvirto, bet jį jau reikėjo pristatyti svečiams, todėl šitaip ir buvo patiektas į stalą. Visi liko sužavėti ir štai neatsižavi iki šiol. Pirmiausia karamelizuojamas cukrus, išpilamas ant kepimo formos dugno, tada į karamelę glaudžiai sustatomos obuolių puselės, viršuje – trapi tešla. Iškeptas pyragas apverčiamas.
Taigi, nieko nelaukdami, kimbame į darbą.
Prancūziškas obuolių tartas
Reikės:
Gaminimas
Įjungiame orkaitę – temperatūra 180 °C. Pasiruošiame nedidelę apvalią kepimo formą, iš kurios netekėtų skysčiai, – į formą pilsime karamelę.
Obuolius nulupame, išpjauname sėklas ir perpjauname pusiau.
Į nedidelį puodelį suberiame cukrų ir pradedame jį kaitinti. Paverdame kelias minutes, kol jis pasidarys tamsios karamelės spalvos. Karamelę supilame į formą ir leidžiame kelias minutes atvėsti.
Į kepimo formą su karamele glaudžiai sustatome obuolių puseles – galite jas sudėti žiedais. Į tarpelius tarp obuolių įpjaustome sviesto gabaliukų ir šauname kepti į įkaitiną orkaitę 30 minučių.
Iš kameros išimame šaldytą tešlą, kad ji šiek tiek apšiltų. Sukepusius obuolius ištraukiame iš orkaitės, ant jų užklojame tešlos lakštą ir dar kepame 30 minučių.
Iškepusį pyragą dedame į šaldytuvą – jis turi visiškai atvėsti, o karamelė įsigerti į obuolius.
Patiekdami šiek tiek pašildome formos dugną, kad nuo jos atkibtų pyragas, ir apverčiame į lėkštę. Patiekiame kambario temperatūros. O jei valgysite su vaniliniais ledais, tai bus pati tikriausia obuolinė prancūziška klasika.
labai skanus buvo valgei kur pasidariau
Aciu uz ikvepima, jau buvau anksciau macius sita recepta bet primirsus. Kepiau sekmadieni, suvalgem su grietinele, tik as sviesta i pacia karameles mase is karto sudejau. laabai skanu 🙂
Pats skaniausias obuolių pyragas! Kol kas jam favoritų nėra.