Kaip marinuojat vištą, aa? Ar tik su prieskoniais ištrinat, ar panardinat į kokį kvapnų aliejinį spa? O gal tik česnakai, kmynai, druska, pusvalandukas ir iškart į orkaitę?? Nes marinatų daug, o tikslas vienas – sultinga, kvapni, nuo kaulų krenanti višta ir laimingi valgytojai. Štai jums dar vienas puikios, provanso žolelėmis kvepiančios vištos receptas. O šalia jos puikuojasi nuostabiai kreminis bulvių plokštainis su grietinėle – ne toks santūrus kaip lietuviškas kugelis, o labiau toks prašmatnus prancūziškas svečias, dar žinomas „Dauphinoise“ vardu. Bulvių jaukumas su grietinėle, kas gali būti skaniau?? Apskrunda taip gražiai, atrodo, kad valgai užkeptą sūriu, nors to sūrio ten nė gramo… Truputį reikia nusiteikti jį pagaminti, bet toks skanumas ir sviestiškai bulvinis gardumas laukia, kad tikrai verta!
Provanso viščiukas ir bulvės „Dauphinoise“
Viščiukui:
Bulvėms „Dauphinoise“
Gaminimas
Kepame viščiuką:
Visas žoleles ir česnakų skilteles susmulkiname, sukapojame ir sumaišome su aliejumi. Šiuo mišiniu dosniai ištriname viščiuką iš išorės ir vidaus. Kadangi viščiukas nedidelis, jam surišame kojeles ir prispaudžiame sparnelius, taip jis gražiai iškeps ir neperdžius. Paliekame pasimarinuoti bent valandėlei arba pernakt, jei turime laiko. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie valandą, o paskui padidiname kaitrą iki 200 laipsnių ir dar pakepame apie 25-30 minutes.
Gaminame bulves „Dauphinoise“:
Bulves nuskutame ir supjaustome labai plonais griežinėliais. Bulves merkiame į vandenį, kad nusiplautų krakmolas – taip geriau matysis sluoksneliai. Paliekame jas trumpai nuvarvėti.
Į puodą dedame 40 g sviesto ir smulkintą porą. Pakepame, kol šie suiminkštės, ir tuomet suberiame smulkintas česnakų skilteles, įtrakuojame muskato riešuto ir maišydami pašildome, kol viskas ims gardžiai kvepėti.
Į puodą sudedame bulves, išmaišome ir supilame grietinėlę bei pieną, beriame dosnų žiupsnį druskos ir patroškiname apie 10 minučių, kol bulvės vos suminkštės.
Visą puodo turinį suverčiame į kepimo indą, paviršių išlyginame ir dedame kepti į tą pačią orkaitę kartu su višta. Indą dėkite į viršutinę lentyną, kad daugiau gautų kaitros. Kepame apie 20 minučių arba ilgiau, kol apkepas gražiai apskrus ir atrodys taip, lyg būtų su sūriu.