Tikrai labai geras patiekalas su lietuviškomis ir itališkomis natomis. Kai paskutinį kartą gaminau tokias įdarytas makaronų kriaukles, pagalvojau, kad visai panašu į mūsų virtinukus su varške. Nekočiosime tešlos, prikimšime štai tokias gražias itališkas kriauklytes „La Molisana”. Tai aukštos kokybės itališki makaronai arba „pasta“ (kiekvienos formos makaronai turi savo pavadinimą, šie makaronai – it didelės kriauklės.
Apkeptos makaronų kriauklės
Makaronams
Bešameliui
Gaminimas
Įdaras
Pradėsime nuo varškės įdaro. Porą supjaustome, į keptuvę pilame aliejaus ir dedame porą, kad jis gražiai pradėtų kepti. Lengvai ir švelniai – tik šviesėti, ne ruduoti. Poras gražiai sau kepa, darosi švelnus, keičia spalvą į švelniai žalią. Batatą sutarkuojame. Galima naudoti ir morkas, bet batatas daug greičiau suyra. Ištroškinamas daug greičiau negu morkos. Galite naudoti ir moliūgą ar cukiniją. Sutarkuotą batatą dedame prie porų, kad lengvai pakeptų.
Užkaičiame puodą su vandeniu ir šitas kriaukleles apvirsime. Reikia, kad šitos kriauklės truputėlį suminkštėtų, kad galėtume į jas įdėti įdaro. Todėl jas apverdame, bet neišverdame iki galo. Apverdame apie 5 min. gerai pasūdytame vandenyje, nukošiame per sietelį.
Tuo laiku batatas su poru toliau troškinasi. Dedame šalia sutrinto česnako skiltelių, beriame gerą žiupsnį, gal net du raudonėlių. Šaldytus špinatus taip pat dedame į keptuvę, jie nuo šilumos ramiai išsileis. Pagardiname druska, nukeliame nuo ugnies.
200 g varškės ir maždaug pusė lietuviško klasikinio varškės sūrio su
kmynais, sutrupiname į daržoves. Suberiame ir tarkuotą kietojį sūrį (šiek tiek jo pasiliekame padažui).
Padažai
Ruošiame pagrindą ir bešamelio padažą. Į puodelį dedame 30 g sviesto. Sviestui ištirpus dedame 2 šaukštus miltų, galima naudoti kokius norite miltus. Po truputėlį pilame pieną. Palaukiame, kol padažas sutirštės. Įtarkuojame muskato riešuto. Be to, visus padažus galima lengvai kontroliuoti naudojant vandenį. Jeigu per tirštas, įpilate šiek tiek kokio skysčio, nesvarbu kokio. Jeigu čia pagrindas yra pienas, įpilame pieno. Beriame 2 šaukštus tarkuoto kietojo sūrio skoniui pastiprinti.
Paskutinis etapas yra pomidorų padažas. Ta pomidorų „bazė“, kurią pilsime į kiekvienos kepimo formos dugną. Skardinę smulkintų pomidorų savo sultyse sumaišome su 400 ml daržovių sultinio, beriame žiupsnelį raudonėlių, pilame 2 šaukštus balzaminio acto ir žiupsnį druskos. Tokia nevirta pomidorų sriuba, galima sakyti.
Viskas. Visos dalys paruoštos. Imame skardą ar net dvi, pilame pusę pomidorų padažo. Gražiai vieną po kitos šias kriaukles įdarome tiesiog šaukštu ir dedame į kepimo formą. Ant viršaus užpilame bešamelio padažo. Pabarstome petražolėmis. Ir viskas, kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30–40 min.