Praėjusio šeštadienio „Beatos virtuvės“ laidos hitas – neabejotinai bus pats tikriausias lietuviškos ruginės duonos receptas. Duona iškepta pagal šį receptą bus tvirta, drėgna ir visiškai nerūgšti, nors į tešlą nededame JOKIO CUKRAUS. Kadangi kepama su raugu, tai ji natūraliai vos salstelėjusi, be to ir kur kas lenviau virškinama bei visapusiškai naudingesnė mūsų sveikatai. Raugą, tiesa, galite užsiauginti patys – reikės tik gerų ruginių miltų ir vandens (ir šiek tiek kantrybės). O jei kepti susiruošėte tuojau pat ir neturite savaitės raugui užaugti – paprašykite, kad kas jo jums padovanotų – duonos kepėjų bendruomenė yra labai geranoriška ir mielai pasidalins. Taip pat galima jo įsigyti užėjus į vietinę kepyklėlę, kur kepama šviežia duona.
Ruginė duona su raugu
Reikės:
Gaminimas
Tai pirmiausia, kaipgi užsiauginti tą raugą? Dar 2014 metais savo blog’e aprašiau detaliai ir nuodugniai, imkite ir auginkite: https://www.beatosvirtuve.lt/beata/naminis-raugas-ir-ka-reikia-apie-ji-zinoti/
Likus 10-12 valandų iki duonos maišymo, pamaitiname jau aktyvų raugą. Iš vakaro taip pat sumaišome sėklas, linų sėmenis, dribsnius ir salyklą ir užpilame juos nurodytu kiekiu vandens (400 ml) ir paliekame brinkti bent 8-12 valandų
Kai raugas jau kvepia ir laimingas burbuliuoja, imamės maišyti tešlą.
Į išbrinkusias sėklas suberiame abiejų rūšių miltus, sudedame raugą ir išmaišome. Beriame druską ir darkart gerai permaišome. Dubenį uždengiame virtuviniu ranšluosčiu ir paliekame dar 1-2 valandas įrūgti. Tada tešlą sukrečiame į kepimo popieriumi ištiestą skardelę, išlyginame paviršių ir pridengę rankšluostėliu paliekame parūgti DAR 1-2 valandas.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, funkcija – kaitinimas iš viršaus ir apačios. Kepame duoną apie 1 valandą 10 minučių.
Prieš pjaudami duonelę, leidžiame jai pilnai atvėsti.
Prie naminės duonos dabar reikia susimušti naminio sviesto iš saldžios 35% grietinėlės. Išbandžiau. Iš akcijinio 400 ml. indelio gavosi 150 gr. gero sviesto, (kurio 1 kg. kaina 12 eur.) ir labai skanios pasukos. Palyginimui su pirktiniu sviestu,skonio atžvilgiu kaip ir nėra skirtumo, bet konsistencija namie sumušto sviesto yra kietesnė. Įtariu, kad pieno kombinatai prideda kažko????????????
Kokio tirštumo turi būti tešla? Gavos pagal receptą labai tiršta, vos gavos maišyt.
vandeniu užpiltas sėklas 8-12 valandų brinkiname kambario temperatūroje ar šaldytuve?
Turiu pazyméti, jog nesu didelé kepéja, bet duonelé gavosi puikiai. Net nemaniau turésianti tokiu sugebéjimu;:ir rauga pasiganminti ir duona issikepti. Labai ACIU 🙂