Čia stengėmės sudėti įdomių, naujų ar naujai sugalvotų senų receptų Kūčių stalo karalienei paruošti ir papuošti. Grybai, svogūnai, morkos, viską jūs žinote ir turite savo mėgstamiausius būdus, kaip pagardinti Kūčių silkę. Tikrai silkės patiekalų netrūksta, ir kiekviena šeimininkė turi savo po kelis mėgstamiausius.
Silkė, sakyčiau, dabar yra dar populiaresnė nei senovėje, taigi buvo smagu surasti ir išskirti galbūt mažiau girdėtus ir žinomus receptus su silke. Gal tai bus įkvėpimas papildomoms gardžioms idėjoms.
Silkė su pupelėm ir grybais
Baltosios pupelės nuo seno buvo lietuviškam meniu, tik galbūt rečiau dabar ant stalo valgom jas su silke, bet iš tiesų šis pupelių ir grybų variantas asketiškas, bet be galo gardus. Pupeles galite naudoti ir jau išvirtas konservuotas. Arba išsivirti daugiau, puikiai tiks burokėliu salotoms. Kadangi man rodos, kad svogūnų ir taip užtektinai yra ant kūčių meniu, aš siūlau naudoti porą, jis daug švelnesnis ir puikiausiai tinka prie pupelių ir grybų.
Silkės suktinukai su garstyčiomis
Šis receptas užrašytas dar tada kai buvo prienami plačiai tik garstyčių grūdeliai. Dabar visi šaldytuvuose turi jau paruoštų garstyčių tai kad šis receptas būtų patrauklesnis ir greitesnis, aš naudojau pilnagrūdes gartyčias. O esmė paprasta, silkė aptepama gartyčiomis ir pamarinuojama. Garduolė.
Orkaitėje kepta silkė su džiovintais vaisiais
Orkaitėje kepta silkė su džiovintais vaisiais man buvo atradimas, kurį parodė šefė Rūta Paulauskienė. Tikrai gardus senovinis ir kiek poniškas receptas.
Silkės filė su raudonaisiais svogūnais ir razinomis
Tai dar vienas receptas, kurį Kalėdų žurnale rodė šefė Rūta Paulauskienė. Labai gardi silkė, kurioje yra ir saldumo, ir rūgštumo, ir pikantiškumo. Receptas padiktuotas šefės Rūtos Paulauskienės.
Silkė su morkomis, aguonomis, cinamonu ir graikiniais riešutais
Kūčios ir Kalėdos pasįžymi tuo, kad ant stalo nugula tokie patiekalai, be kurių neįsivaizduojamos gražiausios metų šventės. Tokia ir ši silkė. Pabandykite, ir daugiau jūsų šventės be jos neapsieis. Augonos ir cinamonas šiame patiekale tik dar labiau sustiprina kalėdinę nuotaiką.
Burokėlių mišrainė su pupelėmis ir slyvomis
Genialu tai, kas paprasta. Šioje mišrainėje yra visko, ko reikia tobulam deriniui: daržovių ir džiovintų slyvų saldumo, acto rūgštelės, prabanga dvelkiančio baravykų aromato ir mums visiems gerai pažįstamo kmynų skonio.
Tokia mišrainė tiks kaip garnyras prie žuvies, ypač prie karpio kotletukų, o gali ir pati virsti pagrindiniu patiekalu.
Gaivios salotos su raugintais kopūstais ir linų sėmenimis
Tikras skonių, spalvų ir vitaminų šaltinis, o gal net ir visa versmė ar krioklys. Būtinai pasigaminkite šių salotų – čia rūgščios daržovės persipina su saldžiomis, vaisiai papildo savo sultimis, o linų sėmenys paįvairina tekstūrą.
Keptų burokėlių salotos su kriaušėmis ir skrudintomis sėklomis
Šios salotos turi galybę variacijų. Jei Kūčioms ruošiame maistą be pieno produktų ar mėsos, tai eilinę dieną galite į salotas įpjaustyti fetos tipo sūrio ar keptos paukštienos. Bus ir sotu, ir gaivu.
Raugintų burokėlių juostos
Raugintus burokėlius dažnas yra primiršęs ar net niekada jų neragavęs. Visą šakniavaisį užraugti sudėtinga, o rauginiams reikalinga vėsi patalpa. Kol jie įrūgs,užtruks tris-penkias dienas.