Ilgagrūdžiai ryžiai tinkamiausi tiems patiekalams, kuriuose reikia, kad ryžiai liktų birūs, purūs ir nekibtų vienas prie kito.
Mes turbūt bene geriausiai žinome dvi ilgagrūdžių ryžių rūšis: tai basmati – ploni, ilgi ir išvirę šiek tiek kvepia riešutais, bei jasmine (arba tailandietiški), kurie virti būna lipnesni ir švelniai kvepia gėlėmis, jazminais. Nustebote, kad ryžiai gali kvepėti? Tai pabandykite iš naujo susipažinti su ryžiais, kurių tikrai turime spintelėse.
Ryžių biriani su moliūgu ir avinžirniais
Reikės:
Gaminimas
Moliūgą supjaustome didesniais kubeliais, česnaką ir imbierą smulkiai sutarkuojame, svogūną susmulkiname.
Didelėje keptuvėje ar plačiame puode įkaitiname aliejų. Jame apkepame svogūną, česnaką ir imbierą. Užtruksime 7–10 min., kol svogūnai visiškai iškeps ir pagels.
Į keptuvę beriame prieskonius, dedame cinamono lazdelę ir maišydamai pakepame, kad atsiskleistų eteriniai aliejai.
Tuomet į keptuvę suverčiame ryžius ir dar kelias minutes pakepame.
Beriame moliūgą, nusunktus avinžirnius, susmulkintus abrikosus. Pasūdome ir viską užpilame sultiniu arba vandeniu.
Užverdame, uždengiame dangtį ir leidžiame lėtai pavirti 15–20 min., kol ryžiai ir moliūgas suminkštės. Jei reikia, dar kliūstelime vandens. Kai viskas išverda, išjungiame kaitrą ir leidžiame uždengtam puodui ar keptuvei dar keletą minučių pastovėti.
Mažoje keptuvėlėje paskrudiname anakardžius ir moliūgų sėklas. Beriame jų ant kiekvienos porcijos, apibarstome kalendrų lapeliais.