Angalkalbiai turi posakį: „jei gyvenimas pamėtėjo citrinų, tai išspausk iš jų limonadą”, o aš, savo ruožtu, galiu pasiūlyti lietuviškam rudeniui pritaikytą alternatyvą: „jei gyvenimas (arba teta Jadvydga) tau įkišo krepšį slyvų, tai kepk iš jų pyragą!”, hahaha. O iš tikrųjų, tai šis, morengo kepure pasidabinęs pyragas yra tiesiog pasakiško skanumo – drėgnas, riešutinis, su šypseną keliančia slyvų rūgštele ir saldžiu, mikštu morengu ant viršaus. Įkvėpimas jam atkeliavo iš mano mylimo ir visame pasaulyje gerai žinomo virtuvės šefo Yotam Ottolenghi, kuris irgi kepa panašų, tik su kokosais. Išskirtinio skanumo ir grožio šis pyragas, tad imkite ir kepkite, kol šis pasakiškai turtingas ruduo nesibaigė!
Slyvų pyragas su riešutinio morengo kepure
Biskvitui:
Morengui:
Gaminimas
Įkaitiname orkaitę iki 180 ℃. 23 cm skersmens atsegamos kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi.
Dubenyje elektriniu plakikliu išplakame minkštą sviestą su cukrumi, vanilės ekstraktu ir tryniais, kol masė pašviesės ir taps puri. Sipilame kefyrą ir išmaišome. Kitame dubenyje sumaišome kvietinius ir migdolų miltus kartu su kepimo milteliais ir druska. Vis maišydami tešlą, po šaukštą sudedame miltus. Kai tešla tampa vientisa, ją supilame į kepimo formą, paviršių išlyginame ir kepame apie 20 minučių, kol biskvitas viduryje bus visiškai iškepęs.
Supjaustome slyvas perpus, išimame kauliukus, o kiekvieną puselę padalijame dar perpus. Ant iškepusio biskvito sudedame slyvas ir pagardiname jas smulkiai tarkuota citrinos žievele.
Gaminame morengą. Erdviame dubenyje išplakame baltymus su žiupsneliu druskos, kol šie ims putoti. Tuomet po vieną šaukštą beriame cukrų ir vis plakame, kol sunaudosime visą cukrų ir morengas taps tvirtas ir blizgus. Į jį pilame citrinų sulčių arba acto šaukštą, beriame krakmolą bei stambiai kapotus skrudintus riešutus ir darkart viską gerai išmaišome.
Sudedame morengą ant slyvų ir šaukštu jį paskirstome, suformuojame bangeles. Siunčiame į orkaitę kepti ir kepame 180 ℃ apie 10 minučių. Tada sumažiname kaitrą iki 160 laipsnių ir dar kepme apie 40 minučių. Prieš išimdami iš kepimo formos, leidžiame atvėsti bent pusvalandį.
Beata, kiek cukraus dejote? Ir vietoj acto citrinos sultis naudojote? Gaminu pyraga dabar.
O tai miek cukraus reikia morengui? Neparašyta recepte išvis, kad jo reikia. Suprantu, kad klaida. Ištaisymite prašau.
Tikrai skanu, cukraus kiekį morengui pasirodo atspėjau ( iki Beatos patikslinimo ), tik man truputį perdaug sviesto biskvite. Kitą kart dėsiu mažiau
Labai skaniai atrodo.Norėčiau išbandyti,tik kilo klausimų dėl morengo.Kiek reikia cukraus ar geriau cukraus pudros?Recepte 1šaukštas acto,o gaminime citrinos sulčių ir kiek jų reikėtų vieno šaukšto ar visos citrinos?
Kiek cukraus į morengą ?
Produktuose morengui cukrus nepaminėtas, o aprašyme „gaminame morengą” baltymus plakame su cukrumi:) Pastebėjau, kad receptuose dažnai praleidžiamas koks nors ingridientas, lyg būtų norimą originalųjį receptą išlaikyti paslaptyje…
Morengo sudėtyje nepaminėtas cukrus
Gamybos procese rašoma dėti cukrų , bet nepamynėtas koks kiekis?
Teko improvizuoti.
Iškepus, dar vanilinių ledų rutuliuko pridėjau, kol šiltas.
Iš 10 vertinčiau 7 balai.
Padas su slyvomis tikrai skanūs. Bet morengas man nesigauna. Toks jausmas, kad valgai keptą kiaušinį. Nesuprantu, ką ne taip padariau
Labai skanus pyragas, pats tas rudeniui 🙂 Pirmą kartą dariau morengą ir puikiai pavyko.
Labai skanus pyragas! Tiesiog tobulo skonio! Užsirašiau į receptų knygą! Kepsiu kiekvieną rudenį, kai prasidės slyvų sezonas! Ačiū už puikų receptą! ❤️
Puikus pyragas! Lengvai pagaminamas ir skanus. Labai dera visi sluoksniai – saldus nesausas biskvitas, slyvų sluoksnio rūgštelė, ir saldi kepurė su riešutais. Bus kepamas dažnai!
Man is nurodyto kiekio produktų gaunasi du pyragai, niekaip netelpa į vieną apvalią skardą 🙂 bet tai nėra blogai. Ir morengui dedu mažiau cukraus ir daugiau rūgštelės. Ir dar nesuprantu kaip išgauti morengo zefyriškumą, man gaunasi sausas. .
Be galo skanus. tik cukrų iš akies reikėjo taikyti.