Obuolienę verdu dažnai, nes tai viena pigiausių, skaniausių ir universaliausių uogienių! Labai skanu su karštu skrebučiu ryte ar kąsneliu varškės sūrio, kai po pietų norisi ko nors saldaus. Štai mano draugės šeima puslitrinį stiklainį obuolienės lengvai suvalgo su kugeliu! Jei obuolienę virsite su „Dansukker“ cukrumi uogienėmis, džiaugsitės tvirta tekstūra, svarbiausia, ji atidaryta nesupelys ar kitų nemalonių pokštų neiškrės!
O šie sausainiai – tikra klasika, visi jų esame valgę ir ragavę. Trapi smėlinė tešla, gardus uogienės sluoksnis ir žemės riešutų karūna – pats laikas patiems išsikepti šį skanumyną.
Smėlinių juostų receptas adaptuotas iš I. Čereškienės knygos „Miltiniai konditerijos gaminiai“ (1978 m.)
Smėlinės juostos su obuoliene
Ingredientai
Obuolienei
Gaminimas
Gaminame obuolienę. Obuolius perpjauname pusiau, išimame sėklytes ir dar supjaustome į 3–4 dalis. Apelsiną gerai nuplauname sodos tirpalu ir supjaustome skiltelėmis.
Į puodą suberiame obuolius su apelsinais, „Dansukker“ cukrų uogienėms, vanilinį cukrų su natūralia vanile bei žiupsnį druskos. Vis pamaišydami paverdame 10–15 minučių. Jei obuoliai saldūs, įspaudžiame citrinos sultis.
Ištraukiame apelsino skilteles ir, nugriebę putas, likusią masę sutriname trintuvu.
Supilstome į šiltus kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarome.
Gaminame smėlines juostas. Dubenėlyje truputį paplakame kiaušinį, supilame vandenį ir plakame, kol viskas susilies į vieną masę. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską. Į miltų mišinį suberiame mažais gabaliukais supjaustytą margariną. Rankomis (arba maisto kombainu) triname miltus su margarinu, kol susiformuos drėgni trupiniai. Supilame kiaušinio ir vandens plakinį ir minkome tešlą, kol ji sulips į rutuliuką.
Įkaitiname orkaitę iki 200 °C. Pasiruošiame skardą, išklojame ją kepimo popieriumi. Stalviršį pabarstome miltais ir kočiojame tešlą iki 3–5 mm storio. Iškočiotą lakštą supjaustome vienodo dydžio juostelėmis. Išilgai ant juostelės tepame obuolienės, kitą juostą dedame ant viršaus. Taip sluoksniuojame, kol neliks tešlos.
Paruoštus sausainius patepame plaktu kiaušiniu ir pabarstome kapotais riešutais.
Kepame apie 18–20 minučių, kol gražiai paruduos.
Nesuprantu kodel toks nedidelis ivertinimas. Juosteles gavosi PUIKIOS ir nerealaus skonio. Aciu uz recepta
Sveiki, ar galima vietoj kvietiniu miltu naudoti avizinius miltus?☺
O vietoje margarino sviestas tinka?
Sveiki,
Man idomu, ar suminkius tesla reikia palaikyti ja saldytuve? Ir tik po to kocioti ir pjaustyti juosteles?
Dekui
Labai skanus! Neabejotinai verta pasikepti! Tirpsta. Gal kada pabos, bet dabar seimynelei kepu kas antra diena Naudoju sviesta. O i obolirne dejau apelsino ir citrinos. Viskas-pasaka.
PASAKA skonis 🙂
Kepiau. Buvau pamiršusi, kad naminiai sausainiai gali būti taip dieviškai skanu. Ačiū!
Sveiki,
išsikepiau, paragavau ir patekau vaikystėsn. Be galo skanu! Tik aš naudojau sviestą, o ne margariną.
Labai geras receptas
Na vaikystėn nepatekau kaip kad kita Rasa rašė, nes tokiu skanių juostelių tikrai niekas nekepdavo, bet receptas puikus .