Pyragas, labai patiksiantis tiems, kurių širdis linksta prie rimtesnių desertų: aguonos ir ruginiai miltai suteikia išraiškingo skonio bei tvirtos tekstūros, o kakava, juodasis ir pieniškas šokoladas laimės visų smaližių simpatijas. Saldumą subalansuoja traškūs ruginiai trupiniai su žiupsneliu druskos.
Šokoladinis cukinijų pyragas su ruginiais miltais
Biskvitui:
Kremui:
Trupiniams:
Gaminimas
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Pasiruošiame indą, kuriame kepsime pyragą. 24 cm skersmens kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, kraštus ištepame riebalais. Kuriam laikui atidedame.
Erdviame dubenyje sumaišome sausus ingredientus: miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą, aguonas ir druską. Ten pat sudedame smulkiai sukapotą šokoladą. Kitame inde suplakame jogurtą, lydytą atvėsintą sviestą, kiaušinius, cukrų, atvėsintą kavą ir vanilės ekstraktą. Viską supilame į dubenį su miltais ir gerai išmaišome. Galiausiai stambia burokine tarka įtarkuojame cukiniją ir darkart viską išmaišome, kad tarkiai tolygiai pasiskirstytų tešloje.
Supilame tešlą į paruoštą kepimo formą ir siunčiame į orkaitę kepti apie 50 minučių. Patikriname: jei medinis pagaliukas, įbestas į pyrago vidurį, nėra apkibęs šlapia tešla, vadinasi, pyragas jau iškepė. Traukiame iš orkaitės ir paliekame visiškai atvėsti.
Pasiruošiame šokoladinį kremą ir trupinius. Virš garų vonelės ištirpiname pienišką šokoladą kartu su grietinėle. Viską maišome, kol pasidarys vienalytis padažas. Statome į šaldytuvą kelioms valandoms visiškai atvėsti. Duonos riekes susmulkiname į ruginius trupinius, sumaišome su aguonomis, druska ir 2 šaukšteliais skysto medaus. Šauname į 160 °C temperatūros orkaitę, įjungiame su vėjelio funkciją ir paliekame apskrusti apie 10–15 minučių. Trupinius prieš naudodami visiškai atvėsiname.
Atšalusį šokolado padažą elektriniu plaktuvu ar konditerine šluotele energingai išplakame, kol jis virs standžiu kremu. Tepame šį kremą ant atvėsusio pyrago, viršų pabarstome ruginiais trupiniais.