Alaca corbasi – arba „margoji” sriuba tradiciškai yra kildinama iš Gaziantep regiono pietryčių Turkijoje, todėl dažnai sutinkama Gaziantep virtuvę pristatančiuose restoranuose ir, žinoma, namuose. Joje naudojami tradiciniai turkiški ingredientai, prieskoniai, kurie greitai suteikia sotumo jausmą, o žiemos metu puikiai sušildo. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šią sriubą reikia ilgai virti, tačiau iš vakaro pasiruošę ingridientus, sriubą išvirsite greičiau nei per valandą.
Soti turkiška sriuba su lęšiais
Sriubai:
Pagardui:
Gaminimas
Iš vakaro į atskirus puodus ar dubenėlius suberkite perlines kruopas, avinžirnius ir žaliuosius lęšius. Gausiai užpilkite vandeniu ir palikite mirkti per naktį.
Nupilkite vandenį, kuriame mirko lęšiai, avinžirniai ir kruopos. Imkite du puodus, – viename švariu vandeniu užpilkite avinžirnius ir virkite apie 35 minutes. Kitame puode virkite žaliuosius lęšius, jie išvirs greičiau, maždaug per 25 minutes. Kai išvirs – vėl nupilkite vandenį.
Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną bei česnako skilteles. Pakepinkite apie 3 minutes. Tada sudėkite išmirkytas perlines kruopas, pamaišykite ir supilkite mėsos sultinį. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, raudonėliu ir čiobreliu. Užvirinkite ir virkite apie pusvalandį. Per tiek laiko perlinės kruopos bus beveik išvirusios. Sudėkite į sriubą virtus avinžirnius, žaliuosius lęšius, pomidorų ir paprikų pastą. Viską gerai išmaišykite. Jei matote, kad sriuba darosi tirštoka, įpilkite dar šiek tiek vandens. Pavirkite dar apie 15-20 minučių, kad visi skoniai susimaišytų ir perlinės kruopos būtų visiškai išvirusios.
Prieš patiekdami sriubą, pasiruoškite užpilą. Nedideliame puode ar keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite aitriąją papriką bei džiovintas mėtas. Išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Pateikite sriubą dubenėliuose, apšlakstę užpilu.
Atrodo tokia žiemiška drūta 🙂 sriuba, reikės išbandyti 🙂 O galima pagardo neruošti, ar be jo ji praras kokį tai skonį ? 🙂
aš ją be pagardo, o su grietine skaninu – tobula sriuba, net vaikai valgo, kai aštrumo nepadauginu 🙂
Labai skani ir soti sriuba – net mano vaikas valgė! Mūsų skoniui pakepintos džiovintos mėtos yra būtina – suteikia labai gerą, savitą skonį šiai sriubai 🙂