Švediškos bandelės būtinai yra su kardamonu (šviežiai maltu) ir pabarstytos tokiu ypatingu perliniu cukrumi, aš to perlinio cukraus neturiu ir nežinau, iš kur gauti, taigi, pabaigoje jas pabarsčiau rudu cukrumi. Kitas dalykas, originalus receptas reikalauja šviežių mielių, aš jų, deja, neturėjau, tai naudojau džiovintas mieles. Ir dar, bandelės paprastai kepamos popierinėse formelėse. (bet jei nėra, tai nebūtina, manau).
Bandelių istorija ir atsakymai į jūsų klausimus čia.
Švediškos cinamoninės bandelės su kardamonu
Tešlai:
Įdarui:
Gaminimas
Mieles ištrinti su pora šaukštų cukraus ir trupučiu šilto pieno. Aš naudojau džiovintas mieles, tai man reikėjo gerokai pamakaluoti šaukštu, kol visos mielės ištirpo šiltame piene. Tada supilti likusį pieną, pusę miltų ir kiaušinius. Viskas išsimaišyti turėtų su šaukštu ir uždengus rankšluoščiu palikti valandai pakilti.
Po valandos sudėti likusius miltus, sviestą, cukrų, druską, kardamoną ir išminkyti tešlą, kuri turi būti minkšta, blizganti. Jei labai limpa prie pirštų, pridėti papildomai truputį miltų, bet nepadauginti, nes tešla turi būti minkšta ir puri. Vėl palikti tešlą ramybėje pusvalandžiui, kad pakiltų.
Tešlą padalinti į dvi dalis. Iškočioti stačiakampio formos lakštą, maždaug poros – trijų cm storio.
Ant lakšto užtepti sviesto apie porą šaukštų užbarstyti cukraus (priklausomai nuo to, kaip saldžiai mėgstate), cinamono, susukti tešlą į volelį ir supjaustyti riekelėmis – štai ir bandelės. Jas dėti į popierines formeles, jei jas naudojate, jei ne, tai tiesiai ant skardos, išklotos kepimo popieriumi ir paliekate dar pusvalandžiui, kad vėl pakiltų.
Kai bandelės dar kartą pakilo, paviršių patepkite išplaktu kiaušiniu, pabarstykite cukrum (jei norite) ir belieka tik iškepti.
Bandelės kepamos labai karštoje orkaitėje apie 240 C 8-12 minučių.