Man atrodo, kad šviežiai keptų mielinių bandelių kvapas jau pats savaime sukuria šventę namuose. Todėl Velykų rytą aš tikrai kepsiu kažką mielinio, galbūt net šias sviestines, putlutes brioche primenančias bandeles. Šis receptas puikus tuo, kad bandelių mielinę tešlą galima pagaminti rankoimis – nebūtinas elektrinis maišytuvas.
Sviestinės bandelės Velykų pusryčiams
Reikės:
Gaminimas
Pirmiausia supilame pieną į nedidelį prikaistuvį, sudedame beveik visą sviestą (paliekame apie šaukštelį sviesto vėlesniam laikui, jei reiktų juo susivilgyti rankas). Užkaičiame ir leidžiame sviestui ramiai ištirpti. Galiausiai įmaišome du šaukštus cukraus, nuimame prikaistuvį nuo kaitros ir paliekame pieną atvėsti iki karštos vonios temepratūros.
Į didelį dubenį suberiame miltus, sausas mieles ir išmaišome. Įberiame gerą žiupsnį druskos.
Į pravėsusį pieną sumušame ir įmaišome tris kiaušinių trynius. Visą skystį supilame į miltus ir trumpai pamaišę šakute minutėlei paliekame miltus išbrinkti.
Kitame dubenyje išplakame kiaušinius. Supilame į tešlą ir šakute pamaišome, kad viskas apsijungtų.
Dabar, jei turime laiko, galime palikti tešlą trumpai (apie 10 minučių) pasėdėti, pabrinkti. Bet jei laiko nėra, imamės tešlą minkyti rankomis tuojau pat. Pradžioje atrodys, kad tešla ypatingai šlapia ir niekas nesigaus, bet turėkite kantrybės ir pasitikėkite – tikrai viskas pavyks.
Visą šlapią tešlą išverčiame ant darbastalio. Rankas suvilgome, sutepame sviestu ar aliejumi. Pakeliame tešlą rankiomis viršun ir drąsiai metame ją atgal ant darbastalio. Toks tešlos mėtymas, daužymas padės susiformuoti gliuteno gijoms ir po kelių tokių drėbtelėjimų ant stalo patys pajausite, kad tešla darosi vis mažiau lipni.
Toliau minkome tešlą įprastu būdu arba padaužydami į stalviršį, kol ji taps lygi, glotni, elastinga. Tada grąžiname atgal į didelį dubenį, uždengiame maistine plėvele, kad neapdžiūtų ir statome į šiltą namų vietą pakilti apie valandą. Nerekomenduočiau tešlos kildyti kiek pašildytoje orkaitėje, nes jos šilumos kartais būna per daug ir tešloje esantis sviestas išsilydo, tešla tampa nevaldomai skysta ir nepavyksta suformuoti gražių rutuliukų. Jei planuojate bandeles kepti kitą dieną (pavyzdžiui, Velykų rytą), tešlą statome į šaldytuvą ir kildiname pernakt. Tada prieš formuojant bandeles tešlą reikėtų išimti iš šaldytuvo kiek anksčiau ir atšildyti iki kambario temperatūros.
Pakilusią tešlą išimame ant stalviršio ir suformuojame cilindrą. Jį padalijame į 12-14 lygių dalių, iš kiekvienos jų suformuojame tamprius rutuliukus.
Kepimo formą, kurioje kepsime bandeles, ištepame sviestu. Dėliojame tešlos rutuliukus palikdami tarp jų po nedidelį tarpelį. Kildiname tešlą antrąkart – pridengiame kepimo indą, kad tešla neapdžiūtų ir statome į šiltą vietą dar valandai.
Galiausiai išplakame kiaušinį ir aptepame bandeles. Pabarstome sezamų sėklomis ir aguonomis. Kepame apie 35-40 minučių 190 laipsnių orkaitėje.
Bandelės gavosi kietos. Plutelė traški, o vidus kaip batono riekutės pagulėjusios pusdienį ant stalo.
Tešla šaldytuve pakilo dvigubai, rutuliukai taip pat pakilo.
Tikėjausi minkštučių putlučių. Kur gali būti bėdelė?
Šitos bandelės mane apsėdo! Jau keturis kartus kepiau! Neįmanoma atsivalgyti! Ir šaltai per naktį kildinau, ir šiltai, tobulos pavyksta visad! Tik kai kurie šeimos nariai ir giminiečiai pasigenda jose daugiau saldumo, bet man tai tobulos jos! Ačiū!